Denník N

Dohoda Nemecka a USA o Nord Streame 2 je iba politickou deklaráciou, ale môže pomôcť Ukrajine aj Slovensku

Tranzitný plynovod spoločnosti Eustream, cez ktorý prúdia psoledné zvyšky ruského plynu do Európy. Foto N - Tomáš Hrivňák
Tranzitný plynovod spoločnosti Eustream, cez ktorý prúdia psoledné zvyšky ruského plynu do Európy. Foto N – Tomáš Hrivňák

Autor je energetický analytik

Práve uzatvorená dohoda medzi Nemeckom a Spojenými štátmi týkajúca sa sporného nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 nie je definitívnym riešením tohto problému, ale stanovuje očakávané rámce, v ktorých bude prebiehať ďalší proces jeho uvádzania do prevádzky.

Hneď na úvod je potrebné zdôrazniť, že zverejnený dokument nemá charakter záväznej medzinárodnej zmluvy. Je to iba dvojstranná politická deklarácia, ktorá sa, paradoxne, týka aj tretích strán (Rusko, Ukrajina, EÚ). Tie však pri jej zostavovaní neboli ani len prítomné, nehovoriac o nejakých záväzkoch voči nim alebo medzi nimi a signatármi tohto dokumentu. Táto dohoda nemá dokonca ani charakter akejsi americko-nemeckej energetickej aliancie, pretože sa v nej prakticky nič nehovorí o spoločných energetických projektoch týkajúcich sa napríklad dodávok amerického skvapalneného plynu (LNG).

Aj preto je prirodzené, že Ukrajinci, ktorých sa má najviac týkať, ju prijímajú s obrovským skepticizmom, ktorý sa opiera aj o ich čerstvé tragické skúsenosti s flagrantným porušením Budapeštianskeho memoranda, v ktorom im v polovici 90. rokov práve USA, Rusko a ďalšie veľmoci garantovali nezávislosť a územnú celistvosť výmenou za to, že sa Ukrajina vzdala svojho rozsiahleho jadrového arzenálu.

Preto v Kyjeve môžete počuť, že vtedajšia naivná dôvera k záväzkom veľmocí, osobitne ruského suseda, sa už nikdy nebude opakovať, pretože keby si ponechali aspoň pár jadrových rakiet, tak by dnes mali pod kontrolou aj Krym, aj východný Donbas a nemali by vyše 10-tisíc mŕtvych vojakov a civilistov.

Rozsudok európskeho súdneho dvora ovplyvní všetky ruské plynovody do EÚ

Čerstvá americko-nemecká deklarácia však zmietla

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plynovod Nord Stream

Ekonomika

Teraz najčítanejšie