Denník N

Ak sa projekt na hornej Nitre podarí, zatlieska nám celá Európa a región sa teleportuje o desaťročia vpred

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Žiadny iný región doteraz nemal na svoj rozvoj k dispozícii toľko peňazí ako horná Nitra. Výmenou za to sa tu skončí ťažba uhlia a jeho spaľovanie, ktoré je spoluzodpovedné za klimatickú krízu.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Ťažiť uhlie na hornej Nitre sa nikdy neoplatilo. Tunajší lignit má veľmi nízku kvalitu. To sa prejavuje na slabšom zdraví ľudí v regióne a nepriaznivo to vplýva na životné prostredie. Aby sa dalo hnedé uhlie používať ako palivo, treba ho odsírovať, čo je v kombinácii s hlbinnou ťažbou veľmi nákladné. Navyše pritom vzniká odpad, ktorý treba uskladňovať na odkaliskách.

Nízka kvalita je jedným z hlavných dôvodov, prečo má spaľovanie slovenského uhlia stopku skôr než v Českej republike a v Poľsku. „Hlavne preto, že u nás sa spaľuje a dotuje nekvalitný lignit s veľkými negatívnymi vplyvmi na životné prostredie. Ak by to bolo kvalitnejšie uhlie, ktoré by nemuselo byť dotované, tak ťažba by možno vydržala dlhšie,” hovorí Peter Balík zo sekcie inovácií, strategických investícií a analýz na úrade vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Práve Peter Balík z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) koordinuje rozdelenie 459 miliónov eur, ktoré majú dostať vybrané slovenské regióny na vyrovnanie sa s následkami odstavenia ťažkého priemyslu, ktorý vypúšťa najviac emisií skleníkových plynov.

Okrem hornej Nitry bude mať na čerpanie nárok aj Košický samosprávny kraj. V hre je aj banskobystrický región. Horná Nitra by z peňazí mala vidieť najviac. Dôvod je ten, že len samotná uhoľná elektráreň Nováky produkuje polovicu emisií skleníkových plynov v slovenskej energetike a päť percent celkových emisií Slovenska.

Viac by sa dalo usporiť iba odstavením košických oceliarní U. S. Steel, no na rozdiel od uhlia sa oceľ stále nedá stopercentne nahradiť.

Útlm ťažby a spaľovania uhlia schválila vláda v decembri 2018. Vypnutie tepelných reaktorov a nadväzujúcej ťažby hnedého uhlia bude mať za následok stratu práce pre približne tritisíc ľudí.

Vďaka peniazom z Fondu na spravodlivú transformáciu môže horná Nitra celej Európskej únii ukázať, že reči o zelenej ekonomike nie sú bájkami pre deti, ale reálnym spôsobom, ako znižovaním emisií skleníkových plynov zvýšiť životnú úroveň.

V tomto texte sa dozviete:

  • ako sa zastavenie ťažby uhlia prejaví na dodávkach elektriny a či budú mať prepustení baníci prácu;
  • ako sa dohodli Prievidza a okolité mestá na zabezpečení vykurovania;
  • ktoré projekty majú šancu získať peniaze z polmiliardového balíka;
  • či sa bude stavať zábavný park v Bojniciach alebo sa budú chemicky recyklovať pneumatiky;
  • kto sa postará o uzatvorenie baní a o sanáciu environmentálnych záťaží.

Ťažba uhlia sa mala skončiť už dávno, dopláca na ňu celé Slovensko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Denník N v Prievidzi

Klimatická kríza

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie