Denník N

Počiatek po kritike stiahol z parlamentu nový stavebný zákon

Ministerstvo dopravy nachystalo novinku. Ak by nadobudla platnosť, nové čierne stavby by sa už nedali dodatočne povoliť. Ministerstvo zákon po kritike stiahlo. Foto – TASR
Ministerstvo dopravy nachystalo novinku. Ak by nadobudla platnosť, nové čierne stavby by sa už nedali dodatočne povoliť. Ministerstvo zákon po kritike stiahlo. Foto – TASR

Na ministerstve dopravy mesiace pripravovali veľkú novinku, ktorá mala postupne riešiť čierne stavby na Slovensku. Opozícia tvrdí, že to, čo dostala na stôl, nielenže nič nerieši, ale ešte aj veci komplikuje.

Takmer 40 rokov starý stavebný zákon mala nahradiť úplne nová norma. Napokon však tak skoro do praxe nepríde.

Po mesiacoch príprav a rokovaní totiž minister dopravy Ján Počiatek dnes stiahol novú verziu stavebného zákona z parlamentného rokovania. Tvrdí, že za to môže kritika opozície.

„Pripomeniem svoje vlastné slová, ktoré som vyslovil pri uvádzaní tohto zákona v prvom čítaní. Ak nebude zrejmé, že zákon bude podporený konsenzuálne, a poslanci ‚hasákom‘ začnú tento zákon deštruovať rôznymi ‚pozmeňovákmi‘, tak zákon stiahnem,“ reagoval podľa TASR Počiatek.

Zároveň platí, že ministerstvo je stále otvorené možnostiam debatovať o novej norme.

Opozícia ju kritizovala

Výhrady k novele mal napríklad poslanec za Most-Híd Zsolt Simon. Kritizoval ju aj Igor Hraško z OĽaNO.

Namietali proti tomu, že sa do návrhu na poslednú chvíľu dostali veci, s ktorými nerátali. Tvrdia, že keby takýto zákon prešiel, pri obci by mohla vyrásť hoci aj uránová baňa a nikto by sa k tomu nemohol vyjadriť.

Hraškovi sa nepozdávali ani niektoré úpravy, ktoré zákon navrhoval pre menšinové skupiny obyvateľstva, ako sú napríklad Rómovia.

V zákone sa písalo, že by štát mohol vyvlastňovať aj s takým odôvodnením, že chce pre takéto skupiny stavať obydlie. Hraško hovoril, že kým sa nejaká obec dostane na zoznam vládneho nariadenia takých obcí, v ktorých by sa teoreticky takéto obydlie mohlo stavať, mala by mať možnosť k tomu tiež niečo povedať.

Zmeny v čiernych stavbách

Najväčšie zmeny mal stavebný zákon priniesť v oblasti čiernych stavieb. Navrhovalo sa, aby sa čierne stavby, ktoré sa začnú realizovať po platnosti novinky, museli dať už iba zbúrať.

Pre tie čierne stavby, ktoré už stoja, zákon vymedzoval dodatočné obdobia, počas ktorých by sa dali stavby legalizovať. Špeciálne dlhšie dodatočné lehoty by mali pre takéto situácie menšie obce s väčším osídlením marginalizovaných skupín.

Viac umenia nebude

Čo bude so stavebným zákonom teraz, nevedno. Opoziční poslanci hovoria, že ho treba doladiť, pretože nielenže nič nerieši, ale procesy stavebného konania ešte zbytočne komplikuje.

Novela mala priniesť aj viac umenia na stavby užívané verejnosťou. Navrhovalo sa, aby pri takýchto stavbách stavbári vyčleňovali špeciálne peniaze na dozdobenie stavby umeleckým dielom.

Na kritiku narážali ustanovenia o reklamných plochách. Opoziční poslanci hovorili, že Počiatkove  úpravy by viedli k tomu, že by sa mohli bilbordy bez zásadnejších problémov šíriť po krajine viac než dnes a s menšími komplikáciami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie