Denník N

Slovenskí ekonómovia radia, ako pomôcť regiónu horná Nitra (panel expertov)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Aktuálna otázka v Paneli expertov Denníka E pre najvýznamnejších slovenských ekonómov znela: Čo by malo byť cieľom vlády a samospráv v rámci pomoci regiónu horná Nitra, v ktorom sa čoskoro ukončí ťažba uhlia? 

Odpovedali Balík, Draxler, Žúdel, Vašáková, Molnárová, Ovčarik, Chovanculiak a Kahanec.

Najprv stručné zhrnutie z odpovedí:

Žiadny z respondentov nespochybňuje samotné rozhodnutie o ukončení dotovania hnedého uhlia, ani jeho dôvody, teda najmä snahu o zníženie produkcie emisií.

Menšia zhoda bola medzi nimi v tom, ako vláda pristupuje k riešeniu alebo k tomu, akým spôsobom by sa mala transformácia riadiť.

Napríklad bývalý minister školstva vládu jednoznačne kritizuje a ponúka predstavu, podľa ktorej by mal mať štát jasno v tom, v ktorom regióne budú ktoré činnosti a organizácie. „Tak, aby sme vedeli, že tu budú priemyselné parky, tu univerzitné kampusy, tu turistické inštalácie….“.

Z odpovede Petra Balíka, ktorý robí na ministerstve investícií aj transformáciu hornej Nitry, je zrejmé, že vláda pracuje na pláne rozdelenia peňazí od Európskej únie. „Podporovať budeme projekty miestnych a regionálnych samospráv, ako aj súkromného a mimovládneho sektora.“

Ekonóm Martin Kahanec a riaditeľka Profesie Ivana Molnárová nabádajú, aby sa využil aj už existujúci potenciál, ktorým sú napríklad samotní baníci, hoci pri razení tunelov. Kým však Ivana Molnárová hľadá cestu v celoživotnom vzdelávaní, Róbert Chovanculiak z INESS vidí práve ňom možný veľký problém: „Minú sa milióny eur, preškolí sa pár ľudí a ani tej hŕstke ľudí to nakoniec nepomôže.“


A teraz všetky návrhy slovenských ekonómov v plnom znení:

Ivana Molnárová, riaditeľka Profesia.sk

V tejto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Prievidzi

Panel expertov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie