Denník N

Tykal si s Paškom a zatajil luxusný byt. Kto je Marcel Forai, ktorý odchádza pre zmluvy s tetou

Marcel Forai vo funkcii šéfa štátnej poisťovne skončil. Foto – TASR
Marcel Forai vo funkcii šéfa štátnej poisťovne skončil. Foto – TASR

Tri roky viedol štátnu zdravotnú poisťovňu. Okrem zmlúv s tetou mal problémy aj s tým, že nevysvetlil, odkiaľ mal peniaze na luxusný byt v Bratislave.

Marcel Forai viedol štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu viac ako tri roky. Bol na jednej z najmocnejších pozícií v zdravotníctve. Štátna poisťovňa má totiž dvojtretinový podiel na našom trhu, rozhoduje zhruba o 2,5 miliardy eur.

A kto bol Forai, ktorý skončil na poste šéfa štátnej poisťovne? Môžeme o ňom povedať, že si tykal s Pavlom Paškom a podpisoval zmluvy so svojou 77-ročnou tetou Ankou. Hovorili o ňom, že je dobrý kvôli lobingu a nechcel sa priznať k svojmu luxusnému bytu.

A čo sa týka poisťovne, veľa o ňom počuť nebolo.

Kamarát z Košíc

Kým sa stal Forai šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, vystriedal v zdravotníctve viacero postov. Pracoval v Spoločnej zdravotnej poisťovni (tiež štátna poisťovňa, ktorá sa neskôr spojila so Všeobecnou zdravotnou), ale aj na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni bol od februára 2009, kde bol najprv riaditeľom jej krajskej pobočky v Košiciach.

Keď nastúpil do funkcie riaditeľa poisťovne, ako prvé sa riešilo, že je z Košíc. Prvý škandál totiž prišiel ešte predtým, ako sa Forai dostal na čelo poisťovne.

TV Markíza totiž nahrala, ako Radoslav Bardún, šéf spoločnosti Medirex, pod ktorú patria laboratóriá, povedal, že sa šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne stane „jeden náš kamarát z Košíc. Z hľadiska lobingu by to mohlo byť dobré,“ šepkal v domnení, že ho nikto nepočuje.

O tri týždne neskôr sa stal šéfom poisťovne Forai z Košíc. Priznal, že sa s Bardúnom pozná. „Ale je to štandardný pracovný vzťah,“ povedal v rozhovore pre Sme.

Rovnako povedal, že si tyká aj Pavlom Paškom, ďalším Košičanom, ktorý má podľa viacerých zdrojov v zdravotníctve veľký vplyv. Hovorí o tom aj údajný spis Gorila.

„Poznáme sa, sme Košičania. Stretávame sa na spoločenských akciách, kde sa pozdravíme, vieme o sebe,“ povedal ešte v máji 2011 v rozhovore pre Sme. Priznal, že si s Paškom tyká, ale kamaráti vraj nie sú.

Luxusný byt

Kamarátske vzťahy Forai ustál a vo funkcii ostal. Ďalší problém prišiel vlani, keď týždenník Plus 7 dní napísal o jeho luxusnom byte v River Parku v Bratislave na brehu Dunaja.

Celý komplex postavila skupina J&T, cena Foraiovho bytu sa odhaduje na 700-tisíc eur. Nepriznal ho ani v majetkovom priznaní, za čo dostal trest – prišiel o tri platy.

Na Foraiov byt vraj nebolo záložné právo banky. Znamená to, že byt platil v hotovosti alebo ho dostal ako dar.

Odkiaľ mal peniaze na túto nehnuteľnosť, nevysvetlil. Vyvoláva to otázky najmä preto, že pracoval v poisťovni či úradoch, ktoré patria pod štát.

Na to upozorňovali aj opoziční poslanci na výbore, kde sa jeho byt riešil. Ale aj vtedy si post šéfa poisťovne udržal.

Teta Anka

O ten prišiel až pre zmluvy so svojou 77-ročnou tetou Annou Sučkovou. Tá figuruje v siedmich firmách a s viacerými je prepojená.

Forai skončil najmä pre zmluvy za 14 miliónov, ktoré poisťovňa podpísala s firmami jeho tety. Niektoré podpisoval priamo Forai.

Denník N s Transparency International písal o týchto prepojeniach už v máji. Teraz podal podnet na prešetrenie zmlúv opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Sieť).

Forai sa najskôr k tete nepriznával. No v pondelok na tlačovej konferencii ju už volal „teta Anka“.

Aj keď v ten deň tvrdil, že sa necíti byť v konflikte záujmov, v utorok na tlačovke s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom odstúpil.

K rýchlemu odvolaniu mohli prispieť aj blížiace sa voľby. Tie budú budúci rok.

Nie veľa práce

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorú Forai riadil, je najmocnejšia z poisťovní. Má najviac poistencov, rozdeľuje aj najviac peňazí.

Ak uzavrie s lekárom dobrú zmluvu, jeho ambulancia môže dobre fungovať. Ak však niekomu zmluvu zruší, môže mať problém prežiť. To platí pre ambulancie, ale aj pre nemocnice či ich oddelenia.

Za Foraia nebolo o štátnej poisťovni príliš počuť, veľké zmeny v nej neurobil. Nerušil napríklad oddelenia v nemocniciach, nerobí ani iné výrazné a viditeľné zmeny.

Pripravil zmeny v niektorých preventívnych programoch, mnohé zo zmien boli technické – zmenil napríklad platby niektorých výkonov.

Za výraznejšiu zmenu sa dajú považovať bonusy za operovanie. Nemocnica, ktorá viac operovala, tak dostala viac peňazí. Tak sa im darilo znižovať čakacie lehoty na operácie, ktoré má Všeobecná zdravotná poisťovňa najvyššie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie