Denník N

Policajtky a vojačky: O tehotenské žiadajte svojho zamestnávateľa, nie Sociálnu poisťovňu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jana je colníčka, momentálne je na rodičovskej dovolenke a blíži sa termín jej pôrodu. Podala si žiadosť o nový príspevok v tehotenstve, po dva a pol mesiaci rozhodovania jej Sociálna poisťovňa poslala rozhodnutie.

V ňom zložito vysvetľuje, aký zamestnanec má nárok na nemocenskú dávku podľa zákona o sociálnom poistení (č. 543/2010). To, čo Janu zaujíma, teda či má nárok na tehotenské, sa dozvie na konci listu.

Keďže ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie tehotenského, to je k 1. aprílu 2021, nie je ako zamestnankyňa nemocensky poistená podľa paragrafu 4 tohto zákona, nemá nárok na tehotenské.

„Som inak tehotná ako bežné zamestnankyne? Rastie mi dieťa na chrbte miesto v bruchu? Neplatila som si odvody riadne počas 15 rokov služby štátu?“ pýta sa Jana.

Požiadali sme najskôr ministerstvo práce, aby sa vyjadrilo, či má tehotná colníčka nárok na tehotenský príspevok. Našu otázku si navzájom posúvali rezorty práce a vnútra.

Napokon otázku dostala na stôl finančná správa. Tá totiž našu čitateľku – colníčku – zamestnáva.

Finančná správa zareagovala, že postupuje v súlade so zákonom. Nárok colníčky, ozbrojenej príslušníčky finančnej správy, na tehotenské upravuje § 9a zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.  Tehotenské vypláca pracovníčkam oddelenie spracovania platov a príjmov.

Ak je Jana zamestnaná na finančnej správe, a momentálne je na rodičovskej dovolenke,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie