Denník N

RegioJetom do Chorvátska je ako lotéria. Ak si vyžrebujete dobrý spoj, nezničí vás ani cesta s deťmi

Cestujte do Chorvátska bezpečne a pohodlne, sľubuje RegioJet. A takisto s výlukami. Na fotke plagát RegioJetu a cestujúci čakajúci na zastávke v Oguline.
Cestujte do Chorvátska bezpečne a pohodlne, sľubuje RegioJet. A takisto s výlukami. Na fotke plagát RegioJetu a cestujúci čakajúci na zastávke v Oguline.

Český súkromník pripúšťa, že toto leto je výluk až prekvapivo veľa. Niektoré boli ohlásené až dodatočne. Napriek tomu hlási väčšinu spojov vypredaných.

Niekoľko hodín pred odjazdom spiatočného vlaku zo Splitu dostávam SMS správu, že nástup neplánovane prebehne až v stanici Ogulin. „Do zastávky Ogulin budete zo Splitu prepravení náhradnou autobusovou dopravou,“ píše RegioJet.

Vyzerá to ako bežná prevádzková záležitosť. Pracovníčka RegioJetu na nástupišti vysvetlí, že vlak nabral po ceste z Česka a Slovenska príliš veľké meškanie.

Nepokračuje preto až do Splitu, ale otočí sa už na severe krajiny v mestečku Ogulin. Na túto stanicu privezú cestujúcich autobusy zazmluvneného chorvátskeho dopravcu.

„Je to lepšie, než keby ste mali na vlak čakať v Splite niekoľko hodín navyše. Z Ogulinu vyrazíme podľa cestovného poriadku,“ objasňuje pracovníčka s nápisom „vlakvedúca“. Jej argumenty znejú rozumne.

Rozdeľovanie cestujúcich v Splite: miesto žltého vlaku pôjde na sever Chorvátska päť autobusov. Foto – N
Chorvátsky vodič náhradného autobusu sa nenechá rozladiť. Na diaľnici drží v jednej ruke mobil, druhou si podopiera hlavu. Volant kontroluje lakťom. Foto – N

Čo ak cestujete s deťmi?

Do akej miery vás takáto zmena rozruší, závisí od toho, s kým cestujete. Ak ste prišli s partiou kamarátov alebo s partnerom či partnerkou, nemusíte sa príliš trápiť. Zdolať 320 kilometrov do Ogulinu v klimatizovanom autobuse môže byť dokonca

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dovolenka 2022

Železnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie