Denník N

Bezobalové nakupovanie nás naučilo poctivo plánovať a nič nevyhadzovať, tvrdia majitelia bezobalového obchodu v Prievidzi

Nina a Vlado založili pred tromi rokmi prvý bezobalový obchod v Prievidzi. Foto N - Tomáš Hrivňák
Nina a Vlado založili pred tromi rokmi prvý bezobalový obchod v Prievidzi. Foto N – Tomáš Hrivňák

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Nina Pastieriková a Vlado Bálint sú kamaráti už od strednej školy. Toľko chodievali okolo pôsobivého výkladu obchodu v typickej prievidzskej budove, až sa rozhodli založiť si tam vlastnú predajňu.

Po mesiacoch príprav sa tak v banskom meste zrodil prvý bezobalový obchod Načo obal. Obaja sa zhodujú, že to nerobia kvôli zisku, ale preto, že ich to jednoducho baví.

Do ich podnikania však zasiahla pandémia, zatvorené obchody, strach z nákazy a prísnejšie hygienické normy. Majitelia obchodu v rozhovore vysvetľujú,:

  • či je možné dnes žiť tak, aby sme netvorili odpad,
  • ako sa vyrovnávajú s minimálnou trvanlivosťou produktov,
  • ako ich ovplyvnila koronakríza,
  • či sa ľudia báli nakupovať počas lockdownu.

Každý z vás má vlastnú prácu okrem vášho bezobalového obchodu. Kto sa vám bežne stará o prevádzku? Striedate sa, alebo máte niekoho ďalšieho, kto vám pomáha s prevádzkou? 

Nina Pastieriková: Okrem nás dvoch tu bol môj bývalý priateľ a moja sestra. Tá momentálne pracuje v Bratislave. Má vyštudované právo, a tak nám vie pomôcť s legislatívou. Pracujem v rodinnej stavebnej firme, a preto si môžem dovoliť prevádzkovať aj obchod. Zo začiatku to bolo síce časovo náročné, no keď sme zamestnali našu kolegyňu, je to o čosi jednoduchšie. Predtým, keď tu nikto okrem nás nebol, museli sme sa striedať, aby sme mohli mať otvorené celý deň.

Vlado Bálint: Študoval a pracoval som chvíľu v Prahe, ale vrátil som sa naspäť do Prievidze. Nemám chuť odtiaľto utekať. Momentálne pracujem v súkromnej základnej škole.

Prečo ste sa rozhodli založiť si ešte aj obchod? 

Nina Pastieriková Pre mňa to bol nový impulz do života, pretože som už dvanásť rokov pracovala v rodinnej firme. Bola som už z toho unavená, a potrebovala som niečo nové.

Vlado Bálint: Nič také tu ešte v Prievidzi nebolo. Mali sme ešte zvyšok voľného času, a preto sme ho venovali do takéhoto projektu.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Kto prišiel s myšlienkou bezobalového obchodu? 

Nina Pastieriková Bola som to ja. Každého som sa snažila spočiatku napomínať, čo môžu a nemôžu robiť, a čo by mali robiť inak. Rodina už zo mňa bola “na prášky.” Prvý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Prievidzi

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie