Denník N

Ľudia sú teraz šokovaní, keď im povieme ceny, hovorí majiteľ stavebnín o prudkom zdražovaní

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Keď dnes príde človek do stavebnín odhodlaný splniť si svoj sen o veľkej rekonštrukcii domu či bytu, často je šokovaný. Ceny niektorých materiálov totiž dramaticky rástli.

„Základný typ kari siete, ktorá sa používa na vystuženie do základov, si dlho držala cenu okolo 20 až 24 eur za kus. Každý rok to mierne rástlo ale tento rok je človek rád, keď ju zoženie za 50 eur,“ opisuje Peter Czehlárik, ktorý vlastní stavebniny Czehlárik v bratislavskom regióne.

Nárast cien vidno aj pri jednom z najbežnejších stavebných materiálov – OSB doskách – či všetkom, čo obsahuje železo, ale aj plasty. Dynamika cien je taká prudká, že ani majiteľ stavebnín vám narýchlo nepovie, koľko by dnes stálo množstvo polystyrénu potrebného na zateplenie bežného domu v bratislavskom regióne.

„Kedysi, aj keby ste ma o polnoci zobudili, tak vám cenu presne poviem, ale už to nestíham sledovať, pretože ceny sa menia dramaticky. Ak si človek kúpi jeden týždeň tri balíky polystyrénu a ďalší týždeň príde do tých istých stavebnín po taký istý polystyrén, tak už ho môže mať o 15 až 20 percent drahší,“ opisuje Cehlárik.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • či je lepšie radšej s rekonštrukciou alebo stavbou počkať,
  • o koľko drahšie vyjde tento rok hrubá stavba,
  • či sa rast cien týka viac materiálov pre montované alebo iné domy

Čo sa dnes deje, keď do vašich stavebnín príde kutil, ktorý si niečo rekonštruuje a zháňa napríklad OSB dosky? 

V prvom rade zostane šokovaný z cien, pretože tento rok je to niečo neuveriteľné. Stavbári a stavebniny boli zvyknutí,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie