Denník N

Na Dunaji vyplavilo tisíce mŕtvych rakov a rýb. Indície vedú do Gabčíkova, vodohospodári tvrdia, že o ničom nevedia

Foto - Marek Kovačovič
Foto – Marek Kovačovič

Hladina v Hrušovskej zdrži sa znížila tak, že sa dalo prejsť po dne. Vodohospodári predtým oznámili, že hladina v Gabčíkove klesne mimoriadne až o dva metre. Dôvodom boli testy v plavebnej komore.

Aktualizované 6. 8. Telá rakov pri brehoch Dunaja sa už rozpadávajú, zapáchajú a hoduje na nich hmyz. Majitelia psov dávajú pozor, aby sa nimi nekŕmili. Rieka časť kalamity už zmyla, no zvyšky ostávajú.

Návštevníci Dunajských luhov sa čudujú, prečo vodohospodári najskôr miestnej prírode pomáhajú simulovanými záplavami a následne tam za víkend zdecimujú život v rieke.

„Bol to horor, zomrela tam jedna generácia rýb a vodných živočíchov,“ tvrdí Peter Božík, predseda občianskeho združenia Slovenský rybársky klub. Ryby a raky, ktoré uviazli v plytčinách, sa podľa neho uvarili zaživa.

Ministerstvo životného prostredia, pod ktoré patrí aj štátny podniky Vodohospodárska výstavba, však reči o katastrofe odmieta. „Nevidíme žiadnu ekologickú katastrofu, nevidíme žiadnu príčinu. Predpokladáme, že tieto nálezy sú zahraničného pôvodu,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO). Mohlo by ísť podľa neho o raky z Rakúska. O uhynutých rybách vraj nič nevie. „Mne hovorili z Vodohospodárskej výstavby iba o rakoch.“

Profesor Viedenskej univerzity Hubert Keckeis, ktorý skúma ekológiu riek, však na spájanie s Rakúskom nevidí dôvod. “Nemám žiadnu informáciu o úhyne riečnych živočíchov na rakúskej časti Dunaja a nevidím ani žiadny dôvod, prečo by k nemu malo dôjsť,” uviedol pre Denník N.

Situáciu už prešetruje aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, no tá na miesto prišla až v stredu, keď veľkú časť mŕtvych živočíchov odplavila voda. „Podľa dostupných informácii však vzhľadom na pokročilé štádium rozkladu dotknutých živočíchov nebude možné určiť presnú príčinu ich úhynu,“ napísala po vykonaní obhliadky hovorkyňa Tamara Lesná. Podľa nej inšpektori preverujú aj možný vplyv prívalovej vlny, ktorá spôsobila nedávne povodne v Nemecku v kombinácii so zníženou hladinou z dôvodu testov v Gabčíkove.

Koláž N; foto – Marek Kovačovič a OZ Slovenský rybársky klub

Prejdite sa po dne Dunaja

„Hladina Dunaja bola oveľa nižšie ako obvykle. K ostrovčekom sa dalo chodiť pešo po dne,“ opisuje sobotný výlet na bicykli Marek Kovačovič. „Raky uviazli v plytčine. Na desať metrov som ich narátal aj dvadsať. Boli tam aj mŕtve ryby, mušle a slávky. Na druhý deň som videl aj stovky tiel malých mŕtvych ráčikov.“

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie