Denník N

Situácia nie je taká ružová, pán minister práce

Foto - TASR
Foto – TASR

Tam, kde bolo s nezamestnanosťou dobre, je trocha lepšie, a tam, kde bolo už predtým zle, sa situácia ešte zhoršila.

Autor je analytik INESS

Minister práce Milan Krajniak sa pochválil, že „jún potvrdzuje pozitívny trend na trhu práce“. A podporil to štatistikami: „Miera evidovanej nezamestnanosti je na úrovni 7,76 %, čo je oproti máju pokles o 0,16 p. b. Svoje pracovné uplatnenie si našlo takmer 15-tisíc nezamestnaných. Pribúdajú aj voľné pracovné miesta. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny ich ponúkali viac ako 73-tisíc. Je to jasný signál, že trh práce sa zotavuje už tretí mesiac po sebe.“

Problémov s touto interpretáciou je viacero. V prvom rade nedávny pokles miery nezamestnanosti z posledných troch mesiacov nie je nutne nejaký trend k lepšiemu, ale pokojne môže ísť len o pravidelný výkyv v rámci ročného cyklu. Za posledné štyri roky (okrem pandemického roku 2020) vždy miera nezamestnanosti medzi marcom a júnom mierne poklesla. Je na to viacero prirodzených dôvodov – napríklad blížiace sa leto a s tým spojená stavebná, dovolenková a poľnohospodárska sezóna.

Ak chceme skutočne zachytiť dlhodobejšie trendy na trhu práce, je lepšie sa pozrieť na medziročné porovnanie. Napríklad od roku 2017 do roku 2019 pravidelne každý rok klesala júnová miera nezamestnanosti o približne pol až jeden percentuálny bod. Následne v pandemický rok 2020 vzrástla o skoro 2,5 p. b., tento rok o ďalších 0,4 p. b. a dosiahla 7,8 percenta. Z tohto pohľadu nemôžeme hovoriť o „pozitívnom trende na trhu práce“.

Na druhej strane by niekto mohol povedať, že situácia sa ani nejako dramaticky nezhoršuje. Oproti minulému roku máme o deväť tisíc viac nezamestnaných. To nevyzerá ako tragédia. Nenechajte sa však zmiasť agregátmi. Na Slovensku máme 79 okresov. V 18 okresoch, ktoré boli najviac zasiahnuté nezamestnanosťou, prišlo o prácu viac ako deväť tisíc ľudí. Ako je to možné, keď na celom Slovensku máme o deväť tisíc viac nezamestnaných? Jednoducho: k medziročnému nárastu nezamestnaných niektoré okresy prispeli aj negatívne. To znamená, že v nich poklesol počet nezamestnaných.

V tomto rebríčku medziročných „premiantov“ s poklesom nezamestnanosti nájdete okresy ako Nitra, Zlaté Moravce,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie