Denník N

Blíži sa ku mne tornádo. Je bezpečné robiť si video? Mám utekať alebo môžem zostať doma? A môže ma „vcucnúť“?

Zdroj – NOAA, unsplash.com
Zdroj – NOAA, unsplash.com

Tornádo v našich končinách je stále rarita. Videá na sociálnych sieťach ukazujú ľudí, ktorí netušia, s čím majú do činenia a čo im hrozí.

„Pánabeka, tornádo. Vidíš, čo robí? No toto by si nezažil,“ hovorí muž na videu zachytávajúcom tornádo, ktoré sa prehnalo vo štvrtok východným Slovenskom. Najviditeľnejšie škody zanechalo v obci Petkovce, kde bolo video údajne natočené.

Vidieť v ňom autora, ako nakrúca vzdušný vír v bezprostrednej blízkosti. Namiesto toho, aby ostal v dome, ide von k autu, kde sa po chvíli rozčuľuje nad zlomeným spätným zrkadlom.

Podobné videá sa objavili aj pred mesiacom, keď mimoriadne silné tornádo zdecimovalo juhomoravské obce. „Ty vole, poď sa dívať,“ hovorí muž žene na videu natočenom v Hodoníne. „Čo to lieta?“ pýta sa žena. Muž jej odpovedá, že plechy a stromy. O chvíľu nato sa spolu dívajú na strhnutú strechu na ulici. „Ešteže som tú poistku nezrušil,“ vydýchne si muž.

To isté tornádo zaznamenal vonku aj používateľ s prezývkou Agans100. Väčšinu času sa krčí za autom, okolo vidieť poletujúce trosky. Na konci dvojminútového videa sa ozve hlasné „au“.

Lovci búrok, ktorí sa za ničivými javmi vydávajú dobrovoľne, aby ich dokumentovali a skúmali, nad podobnými videami len krútia hlavou. Na Slovensku a v Česku sú podľa nich ničivé tornáda novinka, a preto si ľudia neuvedomujú, že keď sa blíži vzdušný vír, namiesto klikania na tlačidlo „record“ treba robiť jediné – utekať sa skryť.

V článku sa ďalej dozviete:

  • kde sú tri miesta na Slovensku s najvyššou pravdepodobnosťou výskytu supercelárnych búrok,
  • aká vzdialenosť od tornáda je vonku bezpečná,
  • kam sa ukryť, keď ste vonku, v lese, v aute alebo doma,
  • či je lepšie vypnúť si vonku mobil
  • aj to, či sa dá prežiť pohltenie tornádom.
Následky štvrtkového tornáda v Petkovciach. Foto – M. Kokinda, J. Soporská, SHMÚ

Slovenské tornádo malo silu F2

„V takomto prípade čo najďalej od okien a iných sklenených plôch. Zo záberov tornáda na Morave je dobre vidieť, ako bolo okno rozbité vetrom a úlomky potom zranili toho, kto to natáčal,“ hovorí lovec búrok Richard Tóth z projektu Stormchasers.sk.

Vonku by sa v okolí tornáda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie