Denník N

V stávkových kanceláriách sme minuli dvakrát viac, ako nás stoja všetky základné a stredné školy dokopy 

  • Finstat aktualizoval dáta o výsledkoch hospodárenia slovenských firiem.
  • Vidno v nich, že domácnosti vlani vykupovali obchodné reťazce, vysedávali pred televízormi a oveľa menej cestovali. Viac na internete stávkovali a nakupovali odevy či elektroniku. 
  • A naopak, kým najviac zasiahnutá exportne orientovaná priemyselná výroba sa už z pandémie zotavuje, cestovnému ruchu a segmentu HORECA ťažké časy ešte neskončili.

Autor je hlavný analytik FinStat.sk

Do konca júla 2021 zverejnilo hospodárske výsledky za účtovný rok 2020 viac ako 231-tisíc nefinančných podnikov. Nikoho azda neprekvapí, že po rokoch rastov im v dramatickom pandemickom roku 2020 tržby klesli o 6,1% na 185 miliárd eur. A čistý zisk sa prepadol až o 11,3% pod 6,8 miliardy eur.

EBITDA, čiže prevádzkový výsledok zvýšený o odpisy a znížený o zisk z predaja majetku, sa im však znížila len o dve percentá. Zisková marža, ktorá sa ráta ako podiel EBITDA na tržbách, sa vďaka tomu mierne zlepšila na deväť percent.

To znamená, že do konečného hospodárskeho výsledku podnikov prehovorila významne nielen amortizácia, zisk/strata z predaja majetku alebo finančné operácie, ale v prípade viacerých kľúčových firiem aj rozhodujúca tvorba či rozpúšťanie opravných položiek a rezerv.

 

Utilities rulez!

Domácnosti vlani vo veľkom vykupovali obchodné reťazce, sedeli doma a sledovali televíziu. A oveľa menej cestovali. Viac na internete stávkovali, čítali správy a nakupovali odevy či elektroniku.

Pozitívny vývoj tržieb zaevidovali vďaka pandémii zdravotníci (s výnimkou kúpeľov) a biznis s liekmi (hlavne veľkodistribútori). Podrástli i dodávatelia vody a plynárenský sektor.

A ako FinStat avizoval už v máji, na základe predbežných dát, významne sa darilo tiež kuriérom – na rozdiel od klasickej pošty. A finančným maklérom, ktorí majú nového lídra Partners Group.

Nárast tržieb, profitu aj marží vykázali IT firmy zamerané na programovanie, predovšetkým vďaka Pixel Federation, ktorá vyvíja počítačové hry, ale aj medzinárodne pôsobiacemu Esetu, ktorý developuje antivírusové programy.

Nárast tržieb by zaznamenalo aj odvetvie výroby, prenosu, rozvodu a predaja elektrickej energie. Teda nebyť legislatívnej zmeny, ktorá  rozvodným spoločnostiam ubrala nielen z tržieb, ale porovnateľné stovky miliónov eur aj z nákladov (podpora obnoviteľných zdrojov energie prešla na štátnu spoločnosť OKTE).

Rozvodné (a investične náročné) giganty paralelne s „legislatívnym“ poklesom obratu vykázali prudký nárast marží EBITDA, ktoré prevýšili 50 %. Slovenské elektrárne, najväčší podnik v branži, ktorý elektrinu vyrába, pracuje s pätinovou prevádzkovou rentabilitou tržieb.

Najväčšie výpadky obratu hlásilo stavebníctvo a priemysel, hlavne ten automobilový a firmy z iných odvetví naň nadviazané.

No tieto dominantné odvetvia ekonomiky sa dokázali udržať v zisku, zatiaľ čo reštaurácie, cestovné kancelárie a hotely sa prepadli do často likvidačných strát.

Priemyselná výroba sa zotavuje (vrátane metalurgie). Napriek akútnemu nedostatku vstupov, najmä polovodičov, ktorý v oživení limituje primárne automobilky. Cestovnému ruchu a segmentu HORECA sa však ťažké časy ešte neskončili.

Jedli sme a pili doma

Najväčšie maloobchodné reťazce zverejnia vlaňajšie výsledky, ako obvykle, až na začiatku septembra. Ale už teraz je jasné, že britské Tesco a nemecké sestry Lidl a Kaufland sa umiestnia v prvej desiatke najväčších slovenských firiem podľa celkových tržieb.

A ak ich obrat vlani stúpol aspoň o desatinu, teda rovnako ako porovnateľne veľkej domácej sieti spotrebných družstiev Coop Jednota, maloobchod (bez lekární a predaja pohonných hmôt) by si za rok 2020 zaknihoval najväčší absolútny prírastok tržieb zo všetkých odvetví.

Graf: Finstat.sk

V sortimente expandujúcich reťazcov dominujú potraviny. To sa odrazilo v prírastku tržieb vyše 7 %  u poľnohospodárov. Nebyť celoplošného prepadu u najvýznamnejších chovateľov ošípaných (mor prasiat), ktorí stále vykazujú najvyššiu ziskovú maržu v odvetví (vyše 25 %), agrosektor by zaznamenal aj nárast čistého profitu. Výkon odvetvia potiahli pestovatelia obilia, ktorým celkový čistý zisk stúpol o polovicu.

Spracovateľom potravín narástli nielen tržby, ale aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie