Denník N

Očkovacia lotéria očami dizajnéra videohier z Pixelu: Je to, ako keď tvorcovia hier melú z posledného – za každú cenu, komplikované a neskoro

Diggy's Adventure je jedným z najúspešnejších titulov od Pixel Federation. Hráč v nej cestuje svetom a rieši logické hádanky. Foto - Pixel Federation
Diggy’s Adventure je jedným z najúspešnejších titulov od Pixel Federation. Hráč v nej cestuje svetom a rieši logické hádanky. Foto – Pixel Federation

„Bude zaujímavé sledovať, nakoľko budú ľudia ochotní povýšiť peniaze nad svoje názory,“ zamýšľa sa Rastislav Jelínek, ktorý v hernej spoločnosti Pixel Federation vymýšľa spôsoby, ako ľudí motivovať, aby sa zapojili do hrania hier.

Vo svojej práci teda rieši hlavne to, čo ľudí presvedčí, aby sa hrali, ako nastaviť pravidlá, aby im ľudia rozumeli, a ako hernému príbehu dať hlavu a pätu.

V rozhovore rozpráva aj o tom:

  • k čomu v hernom svete by sa dala prirovnať očkovacia lotéria,
  • či má lotéria dostatočne zrozumiteľný herný návod,
  • či sú odmeny nastavené dostatočne motivujúco,
  • kedy je podľa neho vhodný čas na „upgrade“
  • aj či hry od Pixel Federation vytvárajú nezdravú závislosť.
Rastislav Jelínek. Foto – archív R. J.

Čo robí „game designer”, teda po slovensky herný dizajnér?

Som ten, čo hry nekreslí ani neprogramuje. Som ten tretí, ktorý tomu dáva zmysel. Hra musí mať hlavu a pätu a v konečnom dôsledku musí byť zábavná. Hráč musí mať dôvod sa hrať, musí byť motivovaný.

Keď sa na to pozrieme z obchodného hľadiska, hra musí fungovať aj tak, aby sa predávala. V našom prípade, keďže naše hry sú zadarmo (označujú sa ako free-to-play – pozn. E), musia mať hráči dôvod platiť za veci, ktoré môžu v našich hrách získať.

Keby som to prirovnal k výrobe hodiniek, tak herný dizajnér nemusí vedieť, ako hodinky fungujú alebo ako majú vyzerať, ale vie, čo majú robiť – ukazovať čas.

Ako viete, čo ľudí v hrách motivuje?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovacia lotéria

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie