Denník N

Cena za dôchodkový kompromis so Sme rodina je privysoká

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak tento nešťastný krok nezastaví koalícia, malú nádej ešte máme v Ústavnom súde.

Autor je analytik INESS

Keď sme pred piatimi rokmi vydávali publikáciu s názvom Dôchodky v politickom ohrození, nevedeli sme, aký prorocký názov to bude. Ukázali sme, že zvýšenie veku odchodu do dôchodku a zníženie štedrosti dôchodkov sú nástroje, ktorými sa dá udržať deficit dôchodkového systému na znesiteľnej úrovni. No zároveň sme varovali, že bez politickej vôle to nepôjde.

Vôľa však odišla na mnohoročnú dovolenku a nahradila ju chuť rozdávať, a to radikálne. Najprv zavedenie minimálneho dôchodku, potom dôchodkový strop a nakoniec skoro zavedenie 13. dôchodku. Po voľbách nastúpil analytický optimizmus, dúfajúci v návrat politickej vôle opäť v dôchodkoch upratať.

Časť analytikov chválila zavedenie len polovične drahého 13. dôchodku, no zjavne vtedy netušila, že môže prísť ešte niečo drahšie. Na zrušenie ústavného stropu veku odchodu do dôchodku tou istou stranou, ktorá ho pôvodne podporovala, nestačili scenáre katastrofického deficitu. Cenou za udržateľné dôchodky sa stal rodičovský dôchodok.

Náklady na rodičovský dôchodok sú porovnateľné s cenou 13. dôchodku. Dôchodcom pridá viac ako pol miliardy ročne. Je to hodnotový návrh, ktorý vychádza už zo 14 rokov starého návrhu Vladimíra Palka, vtedy člena KDH. V susednom Česku sa zhodou okolností vedie rovnaká debata. Parlamentom už prešiel návrh na zavedenie rovnakej dávky 500 Kč za každé vychované dieťa, pričom poberať ho budú na 90 percent len ženy. I napriek tomu, že tento návrh priniesla ľavicová strana ČSSD, bude oproti slovenskému návrhu o 40 percent lacnejší.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie