Denník N

Ani kvôli lotérii – čo hovoria nezaočkovaní na súťaž, ktorá ich má presvedčiť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, čo sme lotériu pre zaočkovaných dali hodnotiť ekonómom, sociológom či špecialistom na motivácie hráčov, pýtali sme sa na názor aj bežných ľudí, ktorí ešte nie sú zaočkovaní a mali by teda byť hlavným cieľom marketingu lotérie.

Hľadali sme najmä medzi ľuďmi, o ktorých sme predpokladali, že by mohli mať vášeň pre súťaženie alebo výhry v priamom prenose alebo im možnosť výhry 100 eur stačí na to, aby sa do lotérie registrovali.

Rozprávali sme sa s desiatimi ľuďmi a v tejto náhodnej vzorke sme nenašli nikoho, kto by povedal, že lotéria už naisto zmenila jeho postoj k očkovaniu. Vyberáme z ich názorov.

Túto lotériu vynechá

Odkedy 67-ročná dôchodkyňa Eva z malej obce v galantskom okrese nastúpila do práce, pamätá si, ako skúšala šťastie v číselných lotériách. „Celý život podávam, odkedy som začala zarábať. Raz som vyhrala 20 eur, to je moja najväčšia výhra doteraz. Človek nikdy nevie.“

Je zvyknutá na adrenalín pri vyhlasovaní čísel a miluje risk pre zisk. Napriek tomu, že sa javí ako jasná „cieľovka“ očkovacej lotérie, hovorí, že rozhodujúce aj tak bude, čo povie jej obvodná lekárka. „Chcem nás ochrániť, celú našu rodinu. Mám sedem vnúčat a nechcem, aby sa im niečo stalo. Chcem zavolať svojej doktorke, čo a ako, pretože by ma aj potešilo toľko peňazí.“

Dôvera ľudí k ich všeobecným lekárom sa už viackrát skloňovala aj pri očkovaní. Aj analytik NBS Martin Šuster pred spustením očkovacej lotérie odporúčal, aby štát použil peniaze radšej na motivovanie obvodných lekárov, aby zaočkovali čo najviac ľudí u seba v ambulanciách.

Teraz sa už určite nedám zaočkovať

19-ročná Monika, budúca študentka psychológie v Bratislave, si šetrí na peniaze z brigád, aby mohla na vysokej žiť samostatne. Napriek tomu, že zbytočne neutráca, šanca veľkej výhry ju stále nepresvedčila, aby sa dala zaočkovať.

Plánuje sa dať zaočkovať, iba ak na Slovensku povolia čínsku vakcínu. „Lotéria ma len presvedčila, že je to celé podozrivé a že je to fakt hlúpy a neprofesionálny nástroj, ako nútiť ľudí k nejakému medicínskemu zákroku. Losovanie má úplne iný účinok, ako by malo mať.“ Na jednej strane chápe, prečo sa vláda snaží motivovať ľudí peniazmi, ale považuje to za nekorektné a neprofesionálne.

„Hneď som si spomenula na to, keď bolo na stole milión eur za vraha Jána Kuciaka,“ vraví. „Myslím si, že za 10 miliónov sa mala zrekonštruovať radšej nejaká nemocnica. Ak by som aj teraz rozmýšľala nad očkovaním schválenou vakcínou, tak túto motiváciu pokladám za primitívnu.”

Celé obdobie pandémie Monika cíti veľký tlak v škole, doma, s priateľmi. V uzavretej krajine prestáva mať pocit, že očkovanie je slobodnou voľbou. „Za iné vakcíny som vždy bola, ale tejto nedôverujem. Radšej si počkám na takú, ktorá má v sebe umŕtvený koronavírus, ako napríklad čínska. To, že sa zatiaľ nemôžem zapojiť do lotérie, pre mňa nie je tragédia.“

Lotéria naše názory nezmení

Metrológa Martina z Prešova lotéria len viac utvrdila v tom, že sa zaočkovať nedá. „Od začiatku si myslím, že očkovanie má byť dobrovoľné a bez takých motivácií, ako je rôzne zvýhodňovanie a znevýhodňovanie, spomínaná lotéria alebo bonus za dovedenie niekoho na očkovanie.“ Martin si to myslí, lebo „vakcíny nie sú registrované Európskou liekovou agentúrou, ktorá to má vo výhradnej kompetencii, ale sú len podmienečne schválené Európskou komisiou“.

Myslí tým fakt, že Komisia vydala na základe posúdenia bezpečnosti, kvality a účinnosti vydaného Európskou liekovou agentúrou podmienečné povolenie na uvedenie na trh pre 4 vakcíny: vakcínu spoločnosti BioNTech a Pfizer (21. decembra), Moderna (6. januára), AstraZeneca (29. Januára) a spoločnosti Janssen Pharmaceutica NV (11. marca).

Policajt Peter

„Vo svojom okolí takého blbca, ktorý sa dal očkovať kvôli lotérii, nepoznám,“ vraví Peter, ktorý nie je zaočkovaný. Žije v malej dedinke v okrese Brezno a pracuje ako policajt. Podľa neho budú z výhry potešení a z prehry sklamaní tí, ktorí sa zaočkovali aj bez vplyvu lotérie. „Ostatní ľudia, čo doteraz neboli očkovaní, to neurobia ani kvôli lotérii. Im je jedno, či je lotéria alebo nie, a aj to, či to niekoho ovplyvní alebo nie.“

Je mi to proti srsti

„Táto doba mi pripadá zvrátená,“ hovorí 18-ročný Milan. Väčšina jeho rodiny je zaočkovaná. Očkovanie ako také mu neprekáža,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Očkovacia lotéria

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie