Denník N

Máme najať ľudí na kontrolu dokladov? Môžeme kontrolovať totožnosť? pýtajú sa reštaurácie a žiadajú odklad

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Majitelia reštaurácií majú od včerajšieho večera znova veľa otázok na vládu. Nervozita stúpla najmä v okresoch, v ktorých sa v utorok schválené nové znenie covid automatu začne pretavovať do praxe už od pondelka 16. augusta.

Deväť okresov totiž prejde od pondelka do oranžovej fázy a tá prináša reštauráciám a hotelom znova obmedzenia, no zároveň im dáva na výber, ako veľmi ich pocítia podľa toho, akej klientele povolia vstup do svojej prevádzky. Ak pozvú všetkých, nebudú už mať v niektorých okresoch otvorené aj vnútri, ak prijmú len zaočkovaných, nič sa pre nich nezmení.

Majiteľ prevádzky Spiš Restaurant Rastislav Findura napríklad uvažuje, že pôjde podľa modelu, v ktorom sa zameria na kombináciu klientov očkovaných, testovaných alebo takých, ktorí prekonali covid-19.

Myslí si totiž, že by to mohla byť zlatá stredná cesta, no zatiaľ nevie presne ako na to. „Povedia A, ale B, C, D už nepovedia. Podľa čoho budeme kontrolovať zákazníkov?“ pýta sa Findura.

Pýta sa, čo sa bude diať, ak mu zákazník ukáže hocijaký QR kód, ktorý si on „dajme tomu skopíruje od niekoho iného. Ako budem vedieť, či je to Jožko Mrkvička alebo Ferko Lopatka?“ uvažuje Findura. Vie, že čítačka ukáže, či bol človek zaočkovaný, ale nepredpokladá, že by zákazníci mali povinnosť ukazovať mu občiansky preukaz.

Ako bude fungovať kontrola?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie