Denník N

Čo plánuje s Horalkami ich nový jediný majiteľ: Okrem iného chce so slovenskými cukrovinkami dobyť nemecký trh

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Architekt Pavol Jakubec, ktorý patrí do prvej tridsiatky najbohatších Slovákov, spolu s vysokoškolským pedagógom a vedcom Štefanom Kassayom za takmer 30 rokov partnerstva vybudovali zo svojho slovenského cukrovinkárskeho zoskupenia I.D.C. Holding jedného z najväčších stredoeurópskych výrobcov sladkostí.

Producent známych keksíkov Horalka či Mila sa o tento trh vyrovnane pasuje so svetovými koncernami Mondelez, Danone či Nestlé. Teraz sa však toto partnerstvo končí po tom, čo Jakubec kupuje v I.D.C. aj Kassayov podiel a stáva sa jeho jediným vlastníkom.

S Denníkom E sa biznismen porozprával nielen o tom, prečo sa tak stalo, ale aj o tom, aké má s podnikom ďalšie plány.

Rovnako opísal, čo plánuje v iných svojich firmách. Podniká aj v gumárstve, realitách a má i sieť kaviarní. Hovorí aj o tom, ako vidí v biznise predpokladaný nástup tretej vlny pandémie.

V rozhovore sa takisto dočítate:

  • ako veľmi sa zadlžil prevzatím celých cukroviniek I.D.C;
  • prečo sa sladkostiam darí aj napriek novým trendom racionálnejšej výživy;
  • prečo nechce štát žalovať za neodškodnenie svojich zavretých kaviarní;
  • ako sa mu podarilo vrátiť jeho gumárne Vegum do zisku práve v ťažkom koronakrízovom roku;
  • ako zvláda vo svojom realitnom biznise nebývalý nárast cien stavebných materiálov;
  • prečo nerozumie neochote mnohých ľudí dať sa očkovať.

Po takmer 30 rokoch partnerstva teraz odkupujete od Štefana Kassaya jeho polovičný podiel v továrni na výrobu cukroviniek I.D.C. Holding. Je za tým iba jeho už vyšší vek 80 rokov alebo ho z firmy vyplácate aj z nejakých iných dôvodov? Nie sú za Kassayovým odchodom aj nejaké vaše vzájomné spory okolo budúcnosti I.D.C?

V prvom rade chcem spresniť, že to nie je tak, že ešte len idem odkúpiť podiely pána profesora Kassaya, ale transakcia je už uzavretá. Pán profesor je už vyplatený. Prebehlo to všetko ešte koncom júna, len hovoriť sme o tom mohli až neskôr. Skončilo sa to celé veľmi dobre. Rýchlo sme sa na všetkom dohodli. Slovenská sporiteľňa, ktorá je teraz v I.D.C. naším hlavným financujúcim partnerom, nám povedala, že takýto väčší obchod takto rýchlo ešte v krajine urobený nemala. Celé to trvalo len tri mesiace. Stihli sme to od Veľkej noci do letných prázdnin. Našťastie. Letné dovolenky by procesy mohli natiahnuť na dlhšie.

Recepty na dlhoročné biznisové partnerstvá

Vrátim sa k pôvodnej otázke. Boli medzi vami aj nejaké spory?

Nebolo medzi nami nič, čo by nás rozdeľovalo. Teraz išlo naozaj len o vnútorné rozhodnutie pána profesora. Ja som ho prvýkrát oslovil s takouto možnosťou už pred zhruba pätnástimi či desiatimi rokmi, ale v tom čase to odmietol. Sám však už vtedy povedal, že keď bude mať 80 rokov, akcie mi predá. Pán profesor sa ďalej venuje akademickej i pedagogickej činnosti, ale ako mi sám povedal, od povinností v I.D.C. bol už rád oslobodený.

Ako dlhoroční partneri ste však iste sem-tam mali na niečo vo firme aj iné názory. Pri čom ste sa tak najviac sporili a ako ste nezhody napokon vyriešili?

Vážny konflikt sme vo firme nikdy nemali, i keď to môže po takom dlhom čase znieť zvláštne. Bez súhry by to tak dlho určite nevydržalo. Byť v niečom dvaja s úplne vyrovnaným podielom je veľmi komplikované. Viac-menej úsmevne sme obaja brali len to, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie