Denník N

Problém s emisiami má aj BMW, tvrdí nemecká tlač

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Niektoré autá BMW s dieselovým motorom majú pri bežnej prevádzke prevyšovať európsku emisnú normu až jedenásťkrát.

Nemecká automobilka BMW čelí, zdá sa, podobnému škandálu ako Volkswagen. Niektoré autá s dieselovým motorom BMW majú totiž výrazne prevyšovať európske emisné normy.

V najnovšom čísle to tvrdí nemecký AutoBild. Odvoláva sa na informácie Medzinárodnej organizácie pre ekologickú dopravu (ICCT).

Autá BMW X3 a xDrive 20d prevyšujú pri bežnej prevádzke európsku emisnú normu Euro 6 na oxidy dusíka až jedenásťkrát. Produkujú tak viac oxidov dusíka než naftový Volkswagen Passat. Práve v tomto aute americké úrady prvýkrát odhalili softvér na manipuláciu s emisiami pri testoch.

„Všetky údaje z meraní poukazujú na to, že to nie je problém špecifický pre Volkswagen,“ povedal o emisiách oxidov dusíka riaditeľ európskej divízie ICCT Peter Mock.

BMW obvinenia odmieta. „Neexistuje žiadna funkcia na rozpoznanie merania emisných cyklov v BMW,“ uviedla vo vyhlásení podľa Bloombergu spoločnosť, ktorá sídli v Mníchove. „Emisie sú rovnaké, keď sú autá na testoch alebo na cestách,“ dodala spoločnosť.

Správa sa okamžite premietla aj do cien akcií BMW, ktoré padli na nové tohtoročné minimá. Do mínusu zamierili aj akcie Volkswagena, ktoré dnes doobeda najprv posinili zhruba o päť percent. Padá aj nemecký index DAX.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Škandál Volkswagenu

Ekonomika

Teraz najčítanejšie