Denník N

Košické reštaurácie: Zákazník by mal pochopiť, ak ho pre nový covid automat nepustíme do prevádzky 

Foto – TASR
Foto – TASR

Sondovali sme v reštauráciách, v akom režime budú fungovať od pondelka. Väčšina z nich nechce mať len terasu s desiatimi zákazníkmi, a preto  predbežne neplánujú byť otvorení pre všetkých.  

Od pondelka 16. augusta budú platiť nové pravidlá vyplývajúce zo zmien, ktoré v covid automate schválila vláda utorok večer.

Zmeny sa týkajú hlavne deviatich oranžových okresov na východe Slovenska (zvyšok Slovenska je zelený), medzi nimi sú aj všetky košické.

Okresy sa po novom môžu ocitnúť len v piatich farbách – zelená, oranžová, červená, bordová, čierna. Čím sú bližšie k čiernej, tým prísnejšie pravidlá v okrese platia.

Na zafarbenie jednotlivých okresov majú po novom vplyv počet ochorení za posledný týždeň, miera zaočkovanosti, hodnotenie epidemiologickej situácie podľa hygienikov.

Významná zmena nastáva v tom, že majitelia reštaurácií (alebo iných prevádzok, ktoré sa riadia covid automatom) sa majú sami rozhodnúť, koho do svojich prevádzok pustia. A to bude mať vplyv na to, akú kapacitu môžu zákazníkom poskytnúť.

Majú tri možnosti – do prevádzok pustia všetkých zákazníkov tak ako doteraz, alebo len kompletne očkovaných, alebo takzvanú skupinu OTP (očkovaní, testovaní a tí, čo prekonali covid).

Testovaní sa budú musieť preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo antigénovým testom maximálne 48 hodín starým. Tí, čo prekonali covid, ho museli mať najviac pred 180 dňami.

Zákazníci sa budú preukazovať covid pasom. Podniky si majú stiahnuť z webu voľne prístupnú aplikáciu na kontrolu ich QR kódov.

V košických reštauráciách sme sa pýtali, ako budú od pondelka postupovať.

Keďže sú v oranžovom okrese, ak chcú naďalej obsluhovať všetkých zákazníkov, musia zatvoriť interiér a na terasách môžu mať súčasne maximálne desať ľudí.

Ak chcú púšťať do prevádzok len zaočkovaných alebo zákazníkov patriacich do skupiny OTP (očkovaní, testovaní, po covide), tak pre oba varianty platia v oranžovom okrese tie isté pravidlá – v interiéri 4 ľudia pri stole, medzi stolmi dvojmetrové rozostupy, terasy sú bez obmedzení.

Zelené okresy nemajú žiadne obmedzenia pre žiadny variant. Červené, teda nasledujúci stupeň po oranžovej, už v reštauráciách, ktoré chcú obsluhovať všetkých zákazníkov, umožňujú len okienkový predaj. Varianty „kompletne očkovaní“ aj „OTP“ ostávajú v červenom okrese v rovnakom režime ako v oranžovom.

Čierny Peter v rukách majiteľov

„Že sa prijali nejaké opatrenia, to je fajn, ale nepáči sa mi, že vláda sa zbavila zodpovednosti a hádže to na nás. Aby my sme boli tí nepopulárni, ktorí do reštaurácií nepustia nezaočkovaných hostí,“ hovorí majiteľ košického Pivovaru Hostinec a reštaurácie Camelot Peter Škripko.

Podobne reagovala Beáta Murková z Pivovaru Golem. Podľa nej štát dal čierneho Petra do rúk majiteľom reštaurácií.

Peter Radkoff, šéf kultúrneho centra Tabačka,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Koronavírus

    Košice

    Očkovanie proti koronavírusu

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie