Denník N

Ak nevieme QR kódy kontrolovať na hraniciach, čo sa potom bude diať v reštauráciách? pýta sa odborník zo Slovensko.Digital

Programátor Ján Suchal zo Slovensko.Digital v rozhovore vysvetľuje, čo vlastne obsahujú GreenPassy, ako overovať QR kódy, ktoré obsahujú, či vôbec potrebujeme vlastnú štátnu aplikáciu a či sa pri prenose informácií cez covid pasy treba báť úniku osobných údajov.

Čo vlastne obsahujú GreenPassy, ktoré by nám mali kontrolovať napríklad na hraniciach, ale aj v reštauráciách? Ako by mala taká kontrola vyzerať?

V Slovensko.Digital sme od začiatku sledovali, ako budú zavádzať GreenPassy a ako je to technicky vyriešené. Poznám detaily toho, čo je v tom QR kóde zapísané a ako sa to má overovať. Sú tam vlastne dva overovacie body.

Prvé, čo musíte ako kontrolujúci urobiť, je povedať si, že neveríte ničomu, čo nie je naskenované, teda zobrazené na vašom zariadení. Samotný QR kód môže byť len nejaký obrázok z fotoshopu. Vy to musíte naskenovať svojou aplikáciou, ktorá overuje, či QR kód nebol sfalšovaný, teda či bol podpísaný nejakou autoritou. To je technicky veľmi jednoduché a robí sa to offline.

Druhá časť kontroly je, či QR kód patrí tej danej osobe. Kontrolujúci nemá šancu zistiť, kto je človek na druhej strane, pokiaľ si to neoverí napríklad dokladom totožnosti.

Na Facebooku ste sa vyjadrili, že kontrola GreenPassov napríklad v reštauráciách a iných podnikoch sa logisticky zvládnuť nedá. Čo vás primalo k tomuto tvrdeniu?

Ak ani na hraniciach nevieme skontrolovať, či sa púšťa presne tak, ako sa má, tak si neviem predstaviť kontroly v podnikoch. Ak bude mať prevádzka výhody, napríklad že nebude mať zavretú vnútornú časť alebo bude môcť mať viac stolov na terase, len keď vyhlási, že tam púšťa iba očkovaných, kto bude kontrolovať, či je to naozaj tak? Bude to len na dobré slovo? Neviem, ako to kapacitne zvládneme, keď už na hraniciach sa nedá skontrolovať všetko tak, ako by sa malo.

Čo si myslíte o pláne na vyvinutie štátnej aplikácie na čítanie covid pasov?

Podľa mojich informácií sa to už programovalo v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie