Denník N

Na reformu zdravotníctva sú peniaze aj politická vôľa, vraví štátna tajomníčka Ježíková

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Štátna tajomníčka Jana Ježíková nastúpila na ministerstvo zdravotníctva ešte za Mareka Krajčího. Na pozícii ostala aj po výmene ministra. V rozhovore hovorí:

  • o tom, ako bude fungovať príspevok na rozbehnutie ambulancií pre všeobecných lekárov,
  • či začne ministerstvo monitorovať stav špecialistov,
  • ako má byť obmedzený zisk zdravotných poisťovní,
  • a o tom, či ministerstvo zvládlo očkovanie.

Predložili ste na pripomienkovanie viaceré novely. Aká je šanca, že sa podarí ich presadiť?

Keby som si mala dnes tipnúť, tak je oveľa vyššia šanca ako pred niekoľkými rokmi za ministerky Kalavskej, ktorá prinášala tento typ zmeny. Sme stále v období, keď vieme plniť úlohy, ktoré sme si dali v programovom vyhlásení vlády. Stojíme pred ťažkou výzvou najmä pri optimalizácii siete nemocníc alebo pri zmene charakteru niektorých nemocníc. Prvýkrát sú však na tieto zmeny peniaze – viac ako miliarda eur. Keď sa v minulosti presadzovala stratifikácia nemocníc, predstavitelia zdravotníckych združení tvrdili, že zmene rozumejú, no potrebujú na ňu peniaze.

Nemocnice hovoria, že zmene rozumejú, keď sa však dozvedia, že by po novom mali poskytovať nižší typ starostlivosti, už s tým súhlasiť nemusia. Už cítite tlaky z regiónov?

Áno, tlaky cítiť. Dajú sa minimalizovať tým, že budeme komunikovať náš úmysel. Pravidelne sa s nimi stretávame a majú možnosť vstupovať do všetkých debát, dostávajú od nás dáta, aby vedeli, kde sa nachádzajú v porovnaní s ostatnými nemocnicami. Pri takejto veľkej zmene politické alebo regionálne tlaky budú vždy a my ich musíme ustáť. Nejdeme rušiť nemocnice, ideme zlepšiť garanciu kvalitnej starostlivosti pre pacienta. Aby ten, kto býva v odľahlej časti, mal rovnaké právo na kvalitnú špecializovanú starostlivosť. Takisto pochádzam z regiónu a viem, ako to tam funguje.

Aké máte skúsenosti?

Niektoré regionálne nemocnice už dnes poskytujú len 30 až 60 percent starostlivosti pre ľudí vlastného regiónu. Lebo ľudia idú radšej do väčšej nemocnice, chcú kvalitu na úkor toho, aby mali nemocnicu pod nosom. To je náš cieľ. Vysvetlím to na mozgovo-cievnej príhode. Vieme pacienta zachrániť, ale na to, aby sa vrátil k čo najvyššej kvalite života, potrebuje rehabilitovať. Ale my také služby nemáme. Vieme, že to rodiny zháňajú, a chceme priniesť aj tento typ starostlivosti. Chceme využívať nemocnice tak, aby pacienti mali garantovanú kvalitnú starostlivosť v presne definovanej vzdialenosti v nemocniciach, ktoré sa špecializujú na dané výkony.

Dnes už máte približnú mapu, ako by to malo vyzerať a kde by mal byť aký typ nemocnice. Odkiaľ sa ozýva najviac kritiky? Súhlasia s ňou koaličné strany aj regióny?

Filozofiu zmeny predstavoval pán minister na koaličnej rade. Mapa nemocníc stále nie je hotová, naďalej máme stretnutia s nemocnicami. Nepovedala by som, že niektorý región je problematickejší. Napríklad Žilinský a Trenčiansky kraj majú svoje nemocnice. Tam je regionálny rozmer silnejší. Blížime sa aj k regionálnym a komunálnym voľbám, takže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Reforma nemocníc

    Rozhovory

    Zdravotníctvo

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie