Denník N

Inflácia rastie. Treba dupnúť na brzdu a zvýšiť úroky?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prvou obeťou prudkého zvýšenia úrokov by bol akciový trh, domácnosti by prišli o obrovské finančné bohatstvo, ekonomika by sa dostala do hlbokej krízy.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Inflácia je pojmom, na ktorý sme takmer zabudli. Dnes je všetko inak. Inflácia dvíha hlavu vo všetkých krajinách sveta. Mali by centrálne banky zasiahnuť a začať dvíhať úroky, aby infláciu skrotili? Do debaty v článku pre Project Syndicate minulý týždeň vstúpil aj John Taylor, autor slávneho Taylorovho pravidla.

Taylorovým pravidlom už tretiu dekádu týrajú študentov ekonómie po celom svete. Pravidlo je pritom pomerne jednoduché. Popisuje vzťah medzi rastom ekonomiky a inflácie na jednej strane a úrokovou mierou centrálnej banky na strane druhej.

Pravidlo hovorí, že ak je inflácia a/alebo rast ekonomiky vyšší, ako sa očakáva, centrálna banka musí zvýšiť svoju úrokovú mieru. Zvýšenie úrokov zdraží úvery. Vyššie úroky fungujú ako brzda proti rastu cien. Naopak, ak je rast cien a/alebo ekonomiky príliš nízky, centrálna banka má pridať plyn, t. j. znížiť úroky. Lacnejšie peniaze povzbudia podniky i občanov, aby si zobrali viac úverov, a tým podporili ekonomický rast.

Taylorovo pravidlo je vyjadrené jednoduchou rovnicou, z ktorej sa dá želaná úroková miera presne vypočítať. Taylor v článku napísal, že pri súčasnej miere rastu ekonomiky a inflácie by úroková miera mala činiť nie súčasných 0,25, ale päť percent. A keby aj inflácia v USA do konca roka klesla zo súčasných 5,4 na dve percentá, aj tak by úroková miera centrálnej banky mala stúpnuť na tri percentá.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie