Denník N

V máji vyhral najprísnejší konkurz v histórii agrorezortu a v júli sa ho zbavili. On za tým vidí predražené zmluvy

Marián Bulla. Foto – archív M. B.
Marián Bulla. Foto – archív M. B.

Personálne výmeny nového ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana svojím rozsahom pripomínajú obdobia, keď sa kompletne menia vládne garnitúry. Tu však ide len o výmenu ministra za OĽaNO Jána Mičovského za človeka z rovnakého politického prostredia.

Viaceré Vlčanove výmeny sa dali po chaotickom manažovaní ministra Mičovského predpokladať, no Vlčan vymenil napríklad aj vedenie štátnych Lesov SR, v ktorom sedeli skúsení a uznávaní odborníci.

Minulý týždeň dosadil minister Vlčan na čelo Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, ktorý zodpovedá za špecifickú oblasť kontroly osív a chemických prípravkov, namiesto odborníčky Jany Vargovej dunajskostredského podnikateľa Jána Berceliho. Ten sa venuje len príbuznej problematike – potravinárskej výrobe, je však členom OĽaNO.

Najzvláštnejší je však koniec púte vyštudovaného stavbára a dlhoročného geodeta Mariána Bullu, ktorý sa tiež viaže na príchod nového ministra.

Bulla ešte za ministra Mičovského v máji vyhral zatiaľ najprísnejšie a najtransparentnejšie výberové konanie v celej histórii ministerstva pôdohospodárstva. Do vedenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorú za minulých vlád Smeru postihli veľké korupčné kauzy, ho vybrala široká 15-členná komisia, v ktorej sedelo aj viacero osobností z mimovládneho sektora.

No už v polovici júla musel Bulla z agentúry, ktorá rozdeľuje okolo 700 miliónov eur ročne, zasa odísť. Vlčanovo vedenie agentúry na čele s novým šéfom Jozefom Kissom mu nepredĺžilo zmluvu. Bulla tak už nie je výkonným riaditeľom agentúry, ktorý je po generálnom riaditeľovi jej druhým najsilnejším mužom.

Vyhodený úradník to však nenechal tak a podal formálne sťažnosti. Myslí si, že za ukončením spolupráce je aj to, že upozornil na niektoré čerstvo chystané predražené kontrakty.

Bulla v rozhovore hovorí aj o vzťahoch s vtedajším šéfom PPA Jaroslavom Jánošom, vysvetľuje aj to, ako prebiehali nedávne personálne čistky vo vedení agentúry a ako iba minulý týždeň agrorezort najskôr vylúčil jeho prihlášku do iného tendra (na generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu) a po jeho sťažnosti ho do súťaže vrátili.

Po uverejnení na rozhovor reagoval J. Jánoš, časť jeho reakcie, ktorá sa dotýka tvrdení v rozhovore, uverejňujeme na konci článku.

Ako vnímate, že ešte na jar ste sa stali víťazom prísneho výberového konania do vedenia platobnej agentúry, v ktorom vás hodnotilo viacero uznávaných odborníkov, no nové vedenie sa s vami v polovici júla rozlúčilo?

Samozrejme, že z toho nie som nadšený a nerozumiem tomu. Aj keď som si vopred nerobil ilúzie a každému som hovoril, že takéto funkcie sú „len do času“. Predsa len som však predpokladal, že vydržím dlhšie ako dva mesiace. Počas tohto krátkeho obdobia, čo som bol na čele agentúry, som sa však snažil byť skutočne výkonným. V agentúre sa totiž uplatnia odborníci z rôznych oblastí vrátane geodetov. Preto som sa sústredil na mne profesijne blízke „geo činnosti“. Tie sú pritom v agentúre prideľujúcej dotácie na presné plochy nezastupiteľné. Navyše tieto činnosti majú potenciál na mimoriadny rozvoj a modernizáciu. A to ma bavilo a inšpirovalo.

Vysvetlilo vám nové vedenie agentúry na čele s generálnym riaditeľom Jozefom Kissom, prečo už s vami nerátajú?

Nevysvetlilo. Takmer všetci vedúci pracovníci sme boli po nástupe nového vedenia v 10-minútových intervaloch volaní na koberček. Za ten čas

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ján Mičovský

OĽaNO

Samuel Vlčan

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie