Denník N

Mám si nechať finančnú rezervu v banke, aj keď je vysoká inflácia? Odborníci radia, čo s peniazmi, ktoré potrebujete mať poruke

Ilustračné foto - Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Kto chce mať svoje finančné zdravie pod kontrolou, mal by mať vytvorenú finančnú rezervu na šesť mesačných výdavkov. Podľa odporúčaní niektorých bánk dokonca vo výške šesť mesačných príjmov, čo môže byť ešte viac. V čase vysokej inflácie ale peniaze uložené v banke strácajú svoju reálnu hodnotu.

Hoci ľudia na účte pri minimálnych úrokoch vidia stále toľko, koľko si usporili, v skutočnosti si za tie isté peniaze môžu urobiť menší nákup. Ceny tovarov a služieb totiž rastú. V júli narástli medziročne o 3,3 percenta, čo je najviac za posledných deväť rokov.

Šiesti odborníci z prostredia bánk, obchodníkov s cennými papiermi a finančných sprostredkovateľov radia, čo s peniazmi určenými na rezervu urobiť. Predsa, sú to iné peniaze ako tie, ktorých sa dlhodobo nechceme dotknúť a môžeme ich investovať. Tieto musia byť k dispozícii.

Otázky: 

  1. Inflácia je vysoká a ja mám na účte v banke šesťmesačnú rezervu, šetrím si aj na dovolenku. Je vhodné mať tieto peniaze na účte v banke, alebo ich mám presunúť? Kam? Mám ich brať ako jeden balík alebo ich mám rozložiť na rôzne miesta? Ak áno, podľa akého kľúča?
  2. Obvykle čítam rady, kam investovať na dlhý čas, napríklad na dôchodok. Je to iné, ak sa chcem postarať o rezervu, ktorú môžem použiť zajtra, no možno ani o 10 rokov? V čom? Ako mám pri týchto peniazoch uvažovať, keď nechcem, aby stratili hodnotu? Koľko by mali peniaze určené na rezervu zarábať, aby som nemal pocit, že každý deň vinou inflácie strácam?
  3. Ak sám seba upokojujem, že peniaze v banke síce časom na reálnej hodnote strácať budú, no mám ich po ruke a aspoň nominálna hodnota klesnúť nemôže, pred čím zatváram oči? Alebo sa správam rozumne?

Odpovedajú:

  • Roman Scherhaufer, spoluzakladateľ spoločnosti EIC, o. c. p.,
  • Michal Orlovský, zodpovedný za správu majetku klientov Slovenskej sporiteľne,
  • Maroš Ovčarik, šéf Partners Investments,
  • Ján Tonka, Head of Front office Finax,
  • Peter Világi, Swiss Life Select Slovensko,
  • Barbora Štubňová, vedúca oddelenia Depozitá a investície vo VÚB banke.

1. Inflácia je vysoká a ja mám na účte v banke šesťmesačnú rezervu, šetrím si aj na dovolenku. Je vhodné mať tieto peniaze na účte v banke, alebo ich mám presunúť? Kam? Mám ich brať ako jeden balík alebo si ich mám rozložiť na rôzne miesta? Ak áno, podľa akého kľúča?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie