Denník N

Decodom sa napriek počiatočnej panike vlani vrátil do zisku. Teraz čelí tlaku na zdražovanie nábytku

Jozef Tanzer, generálny riaditeľ Decodomu. Foto - archív firmy
Jozef Tanzer, generálny riaditeľ Decodomu. Foto – archív firmy

Najznámejšia domáca nábytkáreň Decodom, ktorá nie je iba výrobcom, ale má aj celoslovenskú sieť predajní nábytku, sa po rokoch ziskov prepadla do strát už v rokoch 2018 a 2019. Skutočná panika vo firme však vypukla až pri vlaňajšom nástupe koronakrízy.

Jej spoluzakladateľ Vladimír Šrámek vtedy vyhlásil, že bude musieť prepustiť až polovicu jej zamestnancov, teda 600 ľudí. Napokon však podnik znížil stavy menej výrazne – o 300 ľudí a hneď vlani sa vrátil aj do ziskov.

O tom, ako sa to podarilo, Denníku E porozprával nový generálny riaditeľ Decodomu Jozef Tanzer. Súčasťou ozdravenia firmy totiž bolo aj najatie krízového manažmentu, zakladatelia sa z každodenného vedenia firmy stiahli.

Nový líder podniku hovorí aj o tom, ako sa Decodom po návrate do plusu vyrovnáva s úplne novou výzvou – nebývalým zdražovaním výrobných vstupov. Drahé drevo tlačí na vyššie ceny nábytku a komplikuje aj plnenie jeho dodávok.

Decodom – archív firmy

Cena dreva pre jeho nedostatok stúpa rýchlym tempom, už dlhšie sa na to sťažujú stavbári, nakoľko im to predražuje stavby. Ako zdražovanie dreva vplýva na výrobu nábytku? Ide aj tá s cenami výrazne vyššie ako inokedy?

Rast cien drevnej suroviny má negatívny vplyv aj na ceny vstupov pre nábytkársky priemysel. K nestabilite navyše dochádza aj pri zabezpečovaní dostatočných objemov nábytkárskych vstupov. Sledujeme predlžovanie dodacích lehôt potrebných materiálov.

O koľko sa predlžuje čas dodávok vstupov?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie