Denník N

O minimálnej mzde na rok 2022 rozhodne automat. Najnižšia mzda bude 646 eur

Foto – TASR
Foto – TASR

Je isté, že na budúci rok sa minimálna mzda zvýši o 23 eur na 646 eur. Dnes sa totiž tripartita nedohodla na tom, aká bude nová najnižšia mzda. Preto sa uplatní zákonný automat, podľa ktorého, ak sa sociálni partneri nedohodnú do 31. augusta, platí vzorec, ktorý určuje, že minimálna mzda je 57 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Príplatky za prácu zostanú na budúci rok zmrazené. Sociálni partneri by sa mali na budúci rok zaoberať návrhom, aby sa zvyšovali podľa odvetví.

V pandemickom roku 2020 minimálna mzda narástla až o 11,5 percenta (z 520 na 580 eur). Vyšší medziročný rast malo v Európe len Poľsko o 16,6 percenta. Tento rok je minimálna mzda na úrovni 623 eur, oproti vlaňajšku medziročne vzrástla o 7,4 percenta.

Čo chceli odborári a čo zamestnávatelia

Konfederácia odborových zväzov v priebehu rokovaní požadovala minimálnu mzdu pre rok 2022 vo výške 60 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca spred dvoch rokov. Takéto určenie výšky minimálnej mzdy schválila aj Pellegriniho vláda v závere roku 2019. Ak by platil tento automat, od januára by minimálna mzda bola 680 eur.

V roku 2020 však d

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie