Denník N

Slovensko stráca furmanov. Posledný úder čakajú od ochranárov, Budaj sľubuje ich záchranu

Vladimír Vida pracuje ako furman od roku 1999, má päť koní, k povolaniu priviedol aj svojho syna. Foto N - Tomáš Hrivňák
Vladimír Vida pracuje ako furman od roku 1999, má päť koní, k povolaniu priviedol aj svojho syna. Foto N – Tomáš Hrivňák

Štát z furmanov urobil živnostníkov, oni však hovoria, že sami nemajú šancu vyhrávať verejné obstarávania. Teraz sa obávajú, že ich „dorazí“ rozširovanie bezzásahových zón. Ministerstvo naopak tvrdí, že vďaka eurofondom ich zamestná a lepšie zaplatí.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Štyridsiatnik Vladimír Vida z Lendaku toho ako furman zažil veľa. V lese ho už zastihli všetky predstaviteľné druhy počasia: mrazy, búrky, víchrice aj prívalové dažde.

Práca ho takmer pripravila o chrbát, no on si zaplatil operáciu na súkromnej klinike, aby sa mohol čo najskôr vrátiť do „svojich“ lesov okolo Ždiaru či Tatranskej Javoriny. „Musíte tú prácu milovať. Potom si zvyknete aj na to, že ráno pred svitaním vyrážate do lesa, či je leto alebo zima,“ vysvetľuje Vida.

Raz si nešťastne zarezal motorovou pílou do nohy, zachraňovať ho musel vrtuľník. Inokedy mu ukradli dva mladé kone – predpokladá, že to boli pašeráci, ktorí ich predali v Poľsku. Vida napriek všetkému pri remesle zostal a priviedol k nemu aj syna. Spoločne získavajú aj trofeje na furmanských súťažiach.

Príbeh Vidovcov je však skôr ojedinelý. Furmanov Slovensko dlhodobo stráca. Teraz sa obávajú, že poslednú ranu dostanú od ministerstva životného prostredia. Pokiaľ bezzásahové zóny rozšíri do ich susedstva, nebudú v nich môcť pracovať. Aspoň tak vnímajú súčasnú situáciu.

„Kto bude potom približovať drevo, keď nebude našich koní? V slovenských lesoch uvidíte už len ťažké

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Poprade

Lesy SR

Ochrana prírody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie