Denník N

Zrýchlenie inflácie je dočasné, nie je dôvod na paniku, hovorí hlavný ekonóm NBS

Michal Horváth. Foto - NBS
Michal Horváth. Foto – NBS

Prudký rast cien je len dočasný a ľudia sa nemusia báť, že centrálna banka na zrýchľujúcu sa infláciu zareaguje skorým sprísnením menovej politiky, hovorí hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth.

Medziročná inflácia na Slovensku sa v júli vyšplhala na 3,3 %, najviac od roku 2012. Potiahli ju najmä ceny potravín, pohonných hmôt a stavebných materiálov, ktoré sa odrazili vo vyšších nákladoch na bývanie.

Rast cien je tak silnejší ako v celej eurozóne, kde sa inflácia minulý mesiac o dve desatiny percenta prehupla nad dvojpercentný cieľ Európskej centrálnej banky (ECB). Za cenovým vývojom stoja najmä globálne faktory, ktoré centrálni bankári nevedia ovplyvniť. Tie čoskoro pominú a inflácia sa opäť ocitne pod cieľom, takže reagovať na ňu sprísnením menovej politiky by bolo zbytočné, navyše s rizikom, že to zabrzdí ekonomické oživenie, pripomína hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS) Michal Horváth. Centrálni bankári si totiž stále myslia, že pre ekonomiku je dobré, ak budú ľudia viac míňať.

„Ekonomika na celom svete ožíva, rastie dopyt a ponuka sa nedokáže tak rýchlo prispôsobiť, lebo niektoré kúty sveta sú ešte zavreté alebo je problém s dopravou,“ hovorí Horváth v rozhovore pre Denník E. „V dôsledku toho vznikajú na trhoch dočasné nerovnováhy, ktoré napokon budú odstránené.“

ECB, ktorá sľúbila ponechať menovú politiku uvoľnenú, kým nebude zrejmé, že inflácia smeruje na dlhšie nad dve percentá, má k dispozícii dostatočný priestor zasiahnuť, ak by sa rast cien vymkol spod kontroly. Odhady nielen centrálnej banky, ale aj trhu však ukazujú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie