Denník N

Novým šéfom Volkswagenu sa stane Matthias Müller z Porsche

Nový šéf Volkswagenu Matthias Müller. Foto - TASR/AP
Nový šéf Volkswagenu Matthias Müller. Foto – TASR/AP

Müller na čele koncernu nahradí Martina Winterkorna, ktorý odstúpil v stredu pre škandál s falšovaním meraní emisií naftových áut.

Novým šéfom nemeckého Volkswagenu sa stal Matthias Müller. Neprichádza zvonku,  doteraz riadil divíziu Porsche. Do novej pozície ho v piatok menovala dozorná rada Volkswagenu.

Šesťdesiatdvaročný Müller v pozícii šéfa koncernu nahradí Martina Winterkorna (68), ktorý odstúpil ešte v stredu pre škandál s falšovaním testov výfukových emisií.

Müller sa narodil v saskom meste Zwickau v bývalej NDR. V 70. rokoch sa vyučil za nástrojára v Audi. Potom odišiel študovať informatiku a vrátil sa späť do firmy.

K autám mal blízko od mala, jeho otec totiž pracoval v automobilke DKW, neskôr ako jeden z vedúcich na okruhu Sachsenring.

Müllerovi do novej pozície nepomohlo iba to, že Porsche pod jeho vedením dosiahlo rekordné predaje. No podľa agentúry Reuters aj to, že má podporu rodín Porscheových a Piëchových, ktoré vo Volkswagene vlastnia väčšinu hlasovacích práv.

Ferdinand Piëch sa údajne snažil presadiť Müllera na Winterkornovo miesto už skôr, ale neuspel, preto koncom apríla rezignoval na funkciu predsedu dozornej rady.

Müller za svoju najnaliehavejšiu úlohu dnes označil obnovenie dôvery skupiny Volkswagen. „Som si istý, že súčasnú krízu prekonáme a urobíme z Volkswagenu ešte silnejšiu spoločnosť. Musíme však začať tým, že obnovíme dôveru zákazníkov v nás a naše výrobky,“ povedal krátko po tom, čo ho potvrdili do funkcie šéfa celého koncernu.

Nebude to však jednoduché, zvlášť na americkom trhu. Automobilke teraz hrozí od amerických úradov pokuta do výšky 18 miliárd dolárov a aj súdne spory s majiteľmi áut, ktorí sa cítia oklamaní.

Akcie Volkswagenu sa od minulého piatka prepadli o viac než 30 percent.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Škandál Volkswagenu

Ekonomika

Teraz najčítanejšie