Denník N

Starší trojizbák za 125-tisíc, nový dvojizbák aj za viac. Ceny bytov v Poprade dvíha blízkosť Tatier, predáva už výhľad na hory

Výstavba v centre Popradu. Foto N –Vladimír Šimíček
Výstavba v centre Popradu. Foto N –Vladimír Šimíček

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Bytovka s dievčenským menom Barbora leží na okraji popradského sídliska Juh 3 a vlastne aj na okraji celého mesta. Za bytovkou sa tiahne pole pretnuté cyklotrasou smerujúcou na Spišskú Teplicu. Aj keď sídlisko leží na južnom konci mesta najďalej od Tatier, je odtiaľ na veľhory až prekvapivo pekný výhľad. Samozrejme, ak ho neprekazia oblaky a zamračené počasie.

Sedemposchodový dom s novými dvojizbovými bytmi a garsónkami začali stavať len vlani na jar, už je takmer dokončený a čoskoro ho čaká kolaudácia. Po ceste hore po schodoch staveniska pobehuje okolo množstvo robotníkov, ktorí dokončujú byty. Osádzajú zábradlia na balkóny, robia sanitu v kúpeľni, niekde sa už pripravujú dvere či podlahy. Spolu s Milínom Kanuščákom, šéfom firmy Kami Profit, ktorá bytovku stavia, vyjdeme až na siedme poschodie.

Na najvyššom podlaží naprojektovali štyri dvojizbové byty s veľkorysými, takmer 80-metrovými terasami. Predávali ich za asi 190-tisíc eur a na webe developera už svietia ako predané či rezervované. Z terasy vidno tatranské štíty, Milín Kanuščák ukazuje prípravu na vírivku, ktorú tu chcú noví majitelia. Niektorí z kupujúcich totiž rátajú s tým, že byty na okraji Popradu s výhľadom na Tatry budú prenajímať návštevníkom hôr – či už cez Airbnb, alebo súkromne. Vírivka – prakticky na streche bytovky – bude pre turistov dobrým benefitom.

Aj keď bytový dom Barbora ešte len dokončujú, zostávajú v ňom už len dva voľné dvojizbové byty. Sú obrátené do sídliska, čiže bez výhľadu na Tatry. No developer ich zatraktívnil tým, že ich ponúka ako kompletne zariadené s novou kuchynskou linkou a nábytkom, čo pre byty v novostavbách nie je bežné. Za byt s rozlohou 52 metrov štvorcových a vyše 10-metrovým balkónom si účtuje okolo 128-tisíc eur.

Na východoslovenský Poprad s 50-tisíc obyvateľmi sa to zdá celkom dosť, ešte pred tromi rokmi sa za takúto cenu dal zohnať dvojizbový byt v novostavbe v Bratislave. No realitní makléri tu núdzu o záujemcov nemajú.

Vedľa bytovky Barbora vyrastá jej dvojička, dom s názvom Merťuky. I keď zatiaľ ide o hrubú stavbu, väčšina bytov je už teraz rozpredaná. Najatraktívnejšie dvojizbové byty s 80-metrovou terasou na najvyššom podlaží zostali v ponuke ešte dva, každý za asi 200-tisíc eur.

Bytové domy Barbora a Merťuky v Poprade. Foto N – Tomáš Hrivňák

Drahšie ako v Prešove či Nitre

Podľa porovnania cien nehnuteľností z júla 2021, ktoré pravidelne robí Realitná únia, teda združenie realitných kancelárií a maklérov, patrí Poprad do desiatky slovenských miest s najdrahšími nehnuteľnosťami.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Poprade

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie