Denník N

Realitný poradca: Áno, o dva roky budú ceny nehnuteľností určite vyššie, hoci nemusí to platiť o každej

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Realitný poradca a analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický vraví, že ľudia, pokiaľ ide o bývanie, sú posledný rok a pol viac v pohybe ako kedykoľvek predtým. Hitom počas korony boli rekreačné nehnuteľnosti, ktoré zdraželi o desiatky percent.

Momentálna situácia je taká, že ľudia sa s kúpou bytu ponáhľajú trochu viac ako inokedy v tomto čase. Sú nastavení tak, že nemá zmysel s kúpou váhať, lebo ceny pôjdu aj tak hore. Ani podľa Kubrického sa netreba spoliehať na to, že v zime pôjdu ceny nehnuteľností dole. Vraví, že trh nie je taký flexibilný, aby krátkodobo zišiel dole a potom zase ceny vyskočili nahor.

Predávajúci, pokiaľ nie sú nútení nehnuteľnosť predať – a ani po druhej vlne koronakrízy takých nie je veľa -, s cenami veľmi nehýbu. Zastaviť rast cien by napríklad pomohlo, ak by podstatne narástol počet nájomných bytov. Od toho sme však ešte veľmi ďaleko.

Niektorí ľudia, ktorí si chcú kúpiť väčší byt, lebo napríklad už majú väčšiu rodinu, uvažujú tak, že si ho kúpia radšej teraz ako v zime alebo o dva roky, lebo ceny bytov budú ďalej rásť. Naozaj treba rátať s tým, že ceny nehnuteľností budú rásť ďalej aj povedzme o dva roky?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie