Denník N

Ministerstvo financií pripúšťa oslobodenie výnosov realitných fondov od dane, ak budú investovať do nájomného bývania

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Ministerstvo financií nechce pristúpiť na oslobodenie výnosov z podielových fondov od dane z príjmu tak, ako to navrhuje vicepremiér Štefan Holý nepriamo cez zákon o podpore štátneho nájomného bývania. 
  • Takúto výhodu si vie predstaviť nanajvýš pre realitné fondy, ktoré by do nájomného bývania investovali, nie pre všetky fondy, odkázalo v medzirezortnom pripomienkovaní. 
  • Cez zákon o nájomnom bývaní sa otvoril roky trvajúci spor o to, či má byť kolektívne investovanie daňovo zvýhodnené. Ministerstvo trvá na tom, že takúto podporu kolektívneho investovania Slovensko nepotrebuje, správcovské spoločnosti to vnímajú ako krivdu.

O čo ide: Hnutie Sme rodina v júli cez poslanecký návrh pretlačilo cez prvé čítanie v parlamente návrh zákona o podpore nájomného bývania. Jeho súčasťou je aj oslobodenie výnosov z podielových fondov od dane z príjmu po 36 mesiacoch držby. Otvoril sa tak roky trvajúci spor o to, či by malo byť kolektívne investovanie daňovo zvýhodnené alebo nie. Hoci sa správcovské spoločnosti snažili v minulosti túto zmenu presadiť, na ministerstve financií neuspeli.

Čo je teraz iné: Ministerstvo financií aj teraz odmieta zmeny v zdaňovaní výnosov z podielových fondoch. V medzirezortnom pripomienkovaní, ktoré skončilo tento týždeň, ale pripustilo, aby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie