Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: George Soros varuje pred investíciami v Číne. Oprávnene

Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto - TASR
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto – TASR

Pred vyše mesiacom som na tomto mieste písal o tom, v čom spočívajú najväčšie čínske výzvy a hrozby pre svet, ale aj pre samotnú túto najľudnatejšiu krajinu a najväčšiu exportnú ekonomiku a druhú najväčšiu ekonomiku sveta.

Písal som o tom, že doživotná kumulácia moci v rukách Si Ťin-pchinga a jeho čoraz väčšia asertivita a netrpezlivosť môže byť veľmi nebezpečná, pretože znemožňuje korekciu omylov a chybných rozhodnutí, čím sa zvyšuje riziko veľkej krízy s nepredvídateľnými dôsledkami.

Čo sa týka ekonomiky, prezident Si výrazne obmedzil aj nezávislosť súkromných firiem a posilnil v nich moc Komunistickej strany Číny, na ktorej čele stojí.

To, že v Číne je len jeden boss, už musel pochopiť aj zakladateľ a majiteľ spoločnosti Alibaba Jack Ma, ktorého firmy doplatili na príliš veľký rozlet a vplyv svojho majiteľa.

V článku som citoval aj názor jedného z expertov, podľa ktorého, ak čínska komunistická strana nenájde opäť cestu k ekonomickej liberalizácii, tak čínska budúcnosť sa bude veľmi líšiť od ružových zajtrajškov maľovaných čínskymi komunistami.

Túto tézu veľmi dobre ilustruje a silno potvrdzuje aj najnovší článok z pera Georga Sorosa publikovaný v pondelok vo Financial Times s príznačným názvom „Investori v Si Ťin-pchingovej Číne čelia drsnému prebudeniu“.

Soros doslova tvrdí, že „Si

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Čína a Taiwan

Investovanie a úvery

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie