Denník N

Vyrába slovenské merino: Nehrozí mi, že by som sa v nedeľu netešil do práce

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Horehronský podnikateľ Peter Muránsky vytvoril v roku 2015 športovú značku Black hill outdoor. Inšpirovali ho k tomu kvalitné vlnené nohavice, ktoré si kúpil, keď pracoval v Anglicku. Keď ich znosil, nechal najprv sebe a potom aj známym ušiť z ovčej vlny nové.

V predajni, ktorá stojí v centre Brezna, ponúka športové bundy, svetre, vesty či nohavice z merino vlny, čo je stopercentne prírodná ovčia vlna, ktorá sa získava zo špeciálne vyšľachteného druhu oviec v Austrálii a na Novom Zélande.

S firmou pomáha Muránskemu priateľka a tím spolupracovníkov a športových nadšencov. Oblečenie necháva vyrábať v krajčírskych dielňach na Slovensku, na čo podľa neho ľudia dobre reagujú. Okrem kamennej predajne ho predáva aj cez e-shop, vysvetľuje, že vďaka tomu mohli celkom dobre fungovať aj cez koronu.

Ako vznikol nápad vytvoriť outdoorovú športovú značku? 

Keď som sa po desiatich rokoch vrátil zo zahraničia, otvoril som si v Brezne malý športový obchod. Boli to dve spojené garáže, v ktorých sme predávali komerčné veci, bežne dostupné v kamenných obchodoch. Problém bol, že v meste už športové obchody boli a mali sme málo dodávateľov. Nechceli nám predávať tovar, lebo už tu mali zastúpenie. Potom prišiel do Brezna veľký hráč, obchodný reťazec Sportisimo. Pre mňa to bol signál, že musím niečo vymyslieť, lebo by som im nedokázal konkurovať ani cenami, ani portfóliom. Rozhodol som sa, že musíme vymyslieť niečo, čo na trhu chýba, a nebudeme závislí od toho, či nám niekto bude ochotný niečo predať.

Ako ste dospeli k tomu, že to bude športové oblečenie z merino vlny?

Zhodou okolností mi

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Brezne

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie