Denník N

Primátor Pezinka o plastovej kauze: Obyvatelia nevedia celú pravdu. Žiadam odpovede, inak píšem do Dánska

PET fľaša so zariadením na sledovanie polohy, ktorému sa podarilo odsledovať, že smetiarske autá vozia odpad tam, kde sa z neho vyrába palivo pre cementárne. Koláž a foto N - Tomáš Grečko
PET fľaša so zariadením na sledovanie polohy, ktorému sa podarilo odsledovať, že smetiarske autá vozia odpad tam, kde sa z neho vyrába palivo pre cementárne. Koláž a foto N – Tomáš Grečko
  • V júni sme odpadovú firmu Marius Pedersen prichytili pri tom, že aj recyklovateľné plastové fľaše zo žltých kontajnerov dáva spaľovať namiesto toho, aby ich recyklovala. 
  • Primátor Pezinka si firmu predvolal a po stretnutí s ňou potvrdil zistenia Denníka E. Od odpadovej firmy teraz chce nápravu, ale napríklad aj zverejnenie informácií o tom, kam doteraz odpad dávala a kto komu koľko a za čo platil. 
  • Ministerstvo životného prostredia aj pre pezinský prípad mení zákon a do spoločnosti Marius Pedersen posiela kontrolu. 
  • Republiková únia zamestnávateľov zareagovala návrhom, aby zberové firmy, ako je napríklad Marius Pedersen, nevyberali obce a mestá, ale producenti odpadov, teda podnikatelia, ktorí za to v konečnom dôsledku platia.
  • Firma Marius Pedersen cez právnikov žiada stiahnutie článku o sledovaní svojich smetiarskych áut, Denník E jej nevyhovel.

Po tom, čo Denník E v auguste upozornil na spaľovanie recyklovateľných plastov v cementárenských peciach, si primátor Pezinka zavolal odpadárov z firmy Marius Pedersen, aby situáciu vysvetlili. Záver podľa primátora je,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie