Denník N

Internet vecí a cloud otvárajú typickým firmám netypické možnosti

Sledujeme neviditeľné zmeny, ktoré majú obrovský vplyv na každodenný chod biznisu. Na trh prichádzajú nové riešenia, ktoré si vyžadujú služby, aké sme predtým nepoznali. Aké inovácie budú formovať trh budúcnosti a čím dokážeme posunúť podnikanie vpred už dnes?

Senzory, senzory kam sa len pozriete

Prichádza éra, v ktorej si všetky zariadenia navzájom rozumejú, dokážu si vymieňať informácie a pomáhajú riešiť najrôznejšie problémy.Komunikácia na diaľku však nebola vždy samozrejmosťou. Pokusy prepojiť Európu a Ameriku telegrafickými káblami začali pred viac ako 160 rokmia odvtedy sme sa nezastavili v zdokonaľovaní sietí, vďaka ktorým vieme v reálnom čase reagovať na akúkoľvek udalosť, nech sa stane kdekoľvek.

Radikálny zlom nastal komercializáciou internetu v deväťdesiatych rokoch, ktorá naštartovala transformáciu naprieč odvetviami. Charakter biznisu sa navždy zmenil. Pamätáte sa ešte na časy, keď sme zatvorili laptop, vypli počítač, odpojili modem a úplne sa odstrihli od „online” sveta? Dnes to už nie je možné. Vzájomne prepojené nie sú iba mobily, smart hodinky, ale aj pred pár rokmi čisto analógové zariadenia, ako práčky, klimatizácie či kávovary.

Typický problém, netypické riešenie

Bol to práve kofeín, ktorému vďačíme nielen za prísun energie, ale aj vznik prvého inteligentného senzoru – webkamery. „Je tam ešte káva?” Pred tridsiatimi rokmi vám nezostávalo nič iné ako kávovar osobne skontrolovať. Bežný úkon, ktorý je skutočne únavný, ak pracujete v budove, kde je na niekoľko poschodí len jeden stroj. Dvaja počítačoví vedci z Cambridgeskej univerzity si povedali dosť. Cestu k väčšinou prázdnemu kávovaru si ušetrili tým, že naň nasmerovali kameru pripojenú na internet. Vedeli tak z pohodlia svojho laboratória overiť, či sa oplatí ísť po „refill”.

Dnes vieme aplikovať rovnaký princíp na zložité industriálne úkony a monitorovať výrobný proces v priemysle, v poľnohospodárstve a v ďalších segmentoch. Umožňuje nám to Internet vecí, ktorý je známy pod anglickou skratkou IoT (Internet of Things). O čo ide? IoT je sieť fyzických objektov, ktoré sú vybavené senzormi, softvérom a ďalšími technológiami s cieľom komunikácie a výmeny dát so zariadeniami a systémami na internete. Inými slovami, internet vecí umožňuje, aby všetky pripojené objekty v sieti navzájom komunikovali, posielali údaje a boli aj ovládané na diaľku.

Inteligentní pomocníci, ktorí za vás riešia problémy

Generovanie a vyhodnocovanie dát sa stalo súčasťou každodenného života a podnikania. Tak ako sa v neznámom meste orientujeme pomocou GPS navigácie, firmy využívajú IoT technológiu a cloud na spoľahlivý a presný zber údajov, vďaka ktorým získavajú lepší prehľad o svojom podnikaní. Príkladmi z praxe sú monitoringy spotreby energií, kvality ovzdušia, únikov v distribučných sieťach alebo smart city riešenia.

„Z menej štandardných riešení môžeme spomenúť rozličné merania vo vysoko výbušnom či pre ľudí inak nebezpečnom prostredí, ako napríklad merania náklonu hladiny oleja plynojemov, alebo monitoring podmienok a well-beingu hospodárskych zvierat,“ hovorí Peter Bäuml, manažér IT riešení pre B2B zákazníkov, Orange Slovensko.

Dôležitým prvkom, ktorý zabezpečuje prenos informácií medzi objektami a centrálnym systémom, je komunikačná sieť. Objekty sa nachádzajú väčšinou mimo pokrytia elektrickej siete a musia počas svojej životnosti fungovať na lokálny zdroj. Preto internet vecí vo veľkej miere využíva nízko energetické siete. Na Slovensku sú dostupné aj špeciálne dátové IoT paušály, ktoré slúžia na pripojenie zariadení do siete, pomocou IoT SIM kariet. Užívatelia dokážu kontrolovať zariadenia na diaľku a zapínať a vypínať podľa potreby.

„Ako typického zákazníka IoT služieb si v súčasnosti môžeme predstaviť najmä firmy podnikajúce v odvetví priemyslu, veľkoobchodu, distribučné spoločnosti, ale aj firmy zo sektoru služieb. Vedia však pomôcť aj pri plnení niektorých legislatívnych požiadaviek, ako napríklad dodržiavanie tzv. HACCP či povinný smartmetering pri odčítavaní spotreby energií u distribútorov,“ dodáva Peter Bäuml.

Firmám, ktorým sa darí do svojich produktov implementovať najnovšie technológie, z ktorých ťažia spoločne so svojimi zákazníkmi, sú o krok vpred pred konkurenciou.

„V našom prieskume sme identifikovali menšie percento firiem, ktoré sa pohybujú v takzvanom cloudovom kontinuu – okrem zníženia nákladov im cloud pomáha v zrýchlení inovácií aj spolupráce. Sú to organizácie, ktoré v cloude vidia viac ako len lacnejšiu alternatívu dátového centra. Považujú ho za budúcnosť svojho fungovania,“ uvádza Juraj Vaško, Cloud, Infrastructure&EngineeringLead, Accenture Slovakia.

Report spoločnosti Accenture ukazuje, že firmy plánujú do piatich rokov presunúť do cloudu až dve tretiny svojej pracovnej činnosti. Migrácia dát do cloudu osloveným firmám priniesla úsporu nákladov o 10 %, avšak potenciál je oveľa väčší.

„Výber vhodného cloudového riešenia a implementáciu pokročilých postupov považujeme za podmienky pre budúcu konkurencieschopnosť firiem. Umelá inteligencia, edgecomputing, rozšírená realita a ďalšie moderné technológie, ktoré sú dostupné v aplikáciách a cloudových službách, dokážu pri správnom nasadení vytvoriť lepšiu zákaznícku skúsenosť a udržateľné produkty a služby,“ dodáva Juraj Vaško.

Internet vecí je pomerne mladý. Slovné spojenie „The Internet of Things” po prvý raz použil vedec Kevin Ashton v roku 1999. Podľa odhadov Statista momentálne využívame viac ako 10 miliárd IoT zariadení a tento počet sa môže do roku 2030 strojnásobiť. Aj pre firmy, ktoré podnikajú v typickom segmente, budú preto čoraz dostupnejšie netypické riešenia, ktoré podporujú rast biznisu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie

Advertisement Advertisement Advertisement