Denník N

Ako predísť krachu štátu? 17 ekonómov vysvetľuje, kam sme sa dostali a čo s tým teraz

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tvrdí, že dlhodobá udržateľnosť slovenských verejných financií je už najhoršia v celej EÚ.

Ekonómov z Panela expertov Denníka E sme preto požiadali, aby vysvetlili, čo to znamená, a potom odpovedali na otázku „Kto a čo by mal urobiť preto, aby riadenie verejných financií nebolo také závislé od aktuálnych politických nálad a potrieb?“

Odpovedali Mikloš, Kažimír, Bláhová, Hirman, Lehuta, Ovčarik, Šuster, Hagara, Draxler, Baláž, Vašáková, Kahanec, Ódor, Valachy, Ďurana, Kišš a Molnárová. Najprv stručne názory ekonómov na to, čo to znamená:

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

Znamená to hrozbu pre úspešnú budúcnosť Slovenska, hrozbu pre budúce generácie, že kruto doplatia na nezodpovednosť a nekompetentnosť, ale hlavne na populizmus a zbabelosť Fica, Pellegriniho, Kažimíra a Kamenického, ale aj Matoviča, Kollára, Krajniaka a spol.


Peter Kažimír, guvernér NBS

Choré verejné financie oslabujú dôveru investorov, predražujú (re)financovanie nášho dlhu, ohrozujú rating krajiny a môžu vyústiť do drastickej konsolidácie obmedzujúcej investície do budúceho rastu a skvalitňovania verejných služieb.


Karel Hirman, energetický analytik

Potvrdzuje to zlý vývoj nielen rozpočtovej politiky za posledných desať rokov, čo sa zásadne nezmenilo ani po posledných voľbách, ale aj to, že celá slovenská spoločnosť stráca zmysel pre zodpovednosť a elementárny profesionálny prístup k riešeniu problémov.


Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS

Budúce generácie budú musieť platiť vyššie dane či mať menej (horšie) verejných služieb, aby sa ušetrilo asi 8 % HDP, čiže asi 1300 eur na osobu – a čím neskôr sa na to odhodláme, tým viac bude treba ušetriť.


Ivana Molnárová, riaditeľka Profesia.sk

Vzniknutý krízový stav podľa mňa potrebuje povolanie finančných expertov, ktorí by v spolupráci s ministerstvom financií zaviedli prísnu kontrolu na strane štátnych výdavkov.


Juraj Valachy, analytik Tatra banky

Naše verejné financie sú v stave, že pokiaľ ich už od zajtra nezačneme postupne opravovať, tak sa nám o pár rokov celé zrútia na hlavu.


Ľudovít Ódor, viceguvernér NBS

Ten výrok znamená, že sme krátkozrakí a až tak veľmi nám nezáleží na budúcich generáciách.


Martin Kahanec, ekonóm, špecialista na trh práce

Znamená to to, že našim deťom nakladáme na plecia dlhy a prejedáme ich, ale aj svoju budúcnosť.


Vladimír Baláž, predseda Vedeckej rady Prognostického ústavu SAV

Nízka udržateľnosť verejných financií znamená, že v určitom bude už štát nebude schopný poskytovať väčšinu sociálnych služieb v tom rozsahu ako dnes, t. j. bude musieť znížiť reálnu hodnotu vyplácaných dôchodkov, rozsah a kvalitu zdravotníckych služieb, ako aj niektorých sociálnych dávok. Kedy sa to stane, to závisí aj od toho, či dokážeme na tento problém reagovať včas a dostatočne energicky.


Juraj Draxler, vedúci Inštitútu strategických analýz SAV, bývalý minister školstva

Tento indikátor používa veľmi dlhé časové rady a určite by som z daného čísla nerobil nejakú paniku. Takisto si nemyslím, že v danom kontexte by sme sa mali primárne baviť o problémoch rozpočtovej politiky. Pretože, čo je tu hlavným problémom? Vyvážame obrovské množstvo mladých ľudí do zahraničia. Máme málo firiem, ktoré by tvorili vysokú pridanú hodnotu, ktorá by prinášala vysoké daňové príspevky. Nie sme veľmi atraktívna destinácia pre ľudí (ktorí by sa dali zdaniť alebo inak priniesli do ekonomiky príjmy): turistov, pracovníkov či aspoň študentov.


Eduard Hagara, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky

Ako vraví Warren Buffet, až keď príliv ustúpi, uvidíme, kto pláva nahý. Podpora ECB tu nebude natrvalo a trhy bude potrebné presvedčiť, že svoje záväzky budeme vedieť splácať aj následne.

Štefan Kišš, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií

Keď človek prestane zvládať platiť hypotéku, má len dve možnosti, ak nechce prísť o byt: buď si nájde novú, lepšie platenú prácu, alebo začne viac sporiť a prestane míňať peniaze na iné veci. Slovensko musí urobiť oboje: zabezpečiť rozpočtovú disciplínu a reformami zvýšiť  potenciál ekonomiky.


A teraz celé odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dlhová brzda

Panel expertov

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie