Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Hrozba neliberálnej ľavice. Týka sa aj nás?

Z protestov pred Kapitolom vo Washingtone. Foto - TASR/AP
Z protestov pred Kapitolom vo Washingtone. Foto – TASR/AP

Hlavnou témou aktuálneho čísla týždenníka The Economist je hrozba neliberálnej ľavice. Zatiaľ sa týka najmä anglosaského sveta a predovšetkým USA, ale z viacerých dôvodov by mala táto téma zaujímať aj nás. K nim sa dostanem na záver, najskôr teda stručné zhrnutie veľmi zaujímavých článkov v The Economist.

Ten prvý veľmi jasne a zrozumiteľne vysvetľuje, v čom sa progresívny, neliberálny ľavicový liberalizmus líši od klasického liberalizmu, ktorý viedol k bezprecedentnému historickému pokroku počas posledných 250 rokov a ku ktorému sa hlási The Economist (aj autor tohto článku).

druhom článku týždenník upozorňuje na pozoruhodné historické paralely (najmä v používaných metódach) medzi dnešnou neliberálnou ľavicou a neslobodnými, náboženskými štátmi, ktoré ovládali väčšinu západného sveta dlhé stáročia pred nástupom osvietenstva a klasického liberalizmu.

A v treťom článku zase vysvetľuje, ako a prečo sa (najmä v USA) stalo, že neliberálna ľavica sa v posledných desaťročiach dostala z elitných univerzít na kľúčové pozície v mienkotvorných inštitúciách, najmä v politike a médiách.

Na pochopenie problému je veľmi užitočné rozlíšiť, v čom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie