Denník N

Kto všetko má ísť do karantény, ak je jeden infikovaný vo výrobnej hale? Nechajte to na nás, odkazujú hygienici manažérom

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Niektorých manažérov znervózňuje vyhláška, pri ktorej prísnom výklade by mohla ísť do karantény aj celá výrobná hala, ak sa v nej nájde nakazený.
  • S nástupom delta variantu je presný výklad vyhlášok dôležitejší, pretože infekčnejší vírus môže viesť k častejším výpadkom v kolektívoch.
  • Hygienici upokojujú, že nie je úlohou firmy, aby svojich zamestnancov posielala do karantény, to vyhodnotí príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a každý prípad pritom posúdi individuálne.

Keď v trenčianskej likérke Old Herold zistili, že majú pozitívne testovanú zamestnankyňu, začali riešiť, čo to znamená pre zvyšok firmy a či by mal ešte niekto nastúpiť do karantény.

Dobrá správa bola, že zamestnankyňa pracovala v samostatných priestoroch, a tak s nikým neprichádzala do kontaktu na dlhšie ako pár minút. Ďalšie karantény sa teda nekonali, no incident upriamil pozornosť manažmentu firmy na platnú vyhlášku o izolácii a karanténach.

Dočítali sa v nej totiž aj o ustanovení, podľa ktorého sa za úzky kontakt smerujúci do povinnej karantény môže považovať aj ten, kto bol s infikovaným v interiéri viac ako 15 minút.

Čo je interiér?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie