Denník N

Kooperativa investovala do Arcy aj peniaze klientov, straty tak zaplatia aj oni

  • Poisťovňa Kooperativa vyplatila klientom s investičnou životnou poistkou aj o dve tretiny menej peňazí, než čakali. Dôvodom sú investície do dlhopisov akciovky Nova Green Finance, ktorá patrí do problémovej skupiny Arca Capital. 
  • Poisťovňa sa necíti vinná. Vysvetľuje, že do Arcy investovala v dobrej viere, lebo v tom čase bola pre ňu Arca dôveryhodnou inštitúciou. A napokon teraz sama patrí medzi poškodených veriteľov. 
  • NBS hovorí, že poisťovňa mohla za klienta investovať všetko hoci aj do jedného titulu, trebárs aj do fondov naviazaných na bitcoin či kukuricu, umožňuje jej to zákon o poisťovníctve. No len ak o tom klientovi vopred povedali.
  • Investičné životné poistky bývali už v minulosti problémom, lebo boli drahé a netransparentné. V poslednom čase pribúdajú nové pravidlá, ktoré ich predaj upravujú, ľudia však tento produkt využívajú menej.

O čo ide: Klient poisťovne Kooperativa, ktorý si v roku 2017 kúpil investičné životné poistenie, dostal ku dňu splatnosti poistky len 30 percent jej hodnoty. Hoci k svojim 60-tisícom eur očakával zhodnotenie o ďalších 8-tisíc eur, naspäť sa mu vrátilo len 20 tisícok. Príbeh priniesol tento týždeň týždenník Trend.

Klient prerobil, lebo poisťovňa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Arca

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie