Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Zelené cenné papiere obmedzia financovanie plynu z fondu obnovy

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Autor je vydavateľom portálu Euractiv.sk

  • Fond obnovy bude financovaný aj zo zelených cenných papierov, plynárenské projekty sú vylúčené.
  • Prichádza éra rekordne vysokých pokút pre digitálne firmy?
  • Európska centrálna banka rokuje aj o rastúcej inflácii, no zmeny menovej politiky nechystá.

1. Fond obnovy bude financovaný aj zo zelených cenných papierov, plynárenské projekty sú vylúčené

V týchto dňoch schválili európski ministri ďalšie dva z národných plánov obnovy odobrených Európskou komisiou (český a írsky). Z 800-miliardového európskeho protikrízového fondu tak bude môcť čerpať už osemnásť krajín.

Výnimkou je Maďarsko a Poľsko, ktoré národné plány zaslali, Komisia ich však zabrzdila a žiada ďalšie reformy na ochranu právneho štátu a boj s korupciou. Je to zaujímavý a politicky výbušný prípad, ktorý môže rozšíriť arzenál nástrojov európskych inštitúcií v ochrane právneho štátu, na tomto mieste sa mu však nebudeme podrobnejšie venovať.

Namiesto toho sa pozrieme na plán Komisie financovať 30 percent z 800-miliardového balíka zo zelených cenných papierov.

Čo to znamená

Program Next Generation EU je financovaný z dlhopisov vydávaných eurokomisiou, zaručených spoločným európskym rozpočtom. „Zelené cenné papiere“ už na finančných trhoch existujú. Vo všeobecnosti to znamená, že takto získané prostriedky pôjdu do projektov spĺňajúcich určité environmentálne pravidlá (napríklad zákaz financovať fosílny priemysel).

Pre niektorých investorov to môže byť dôležité. Rastúci počet verejných, ale aj súkromných fondov je pod tlakom akcionárov, aby posilnili udržateľnosť investičnej politiky. „Zelené cenné papiere“ tak môžu byť pre nich atraktívnejšie než obyčajné.

Ak by EÚ vydala zelené dlhopisy v hodnote 30 percent z 800 miliárd eur, tento trhový segment by výrazne posilnila: pri súčasných číslach by ho zdvojnásobila.

Problémom Únie je určiť, ktoré investície sú „zelené“. Diskusie o zelenej taxonómii investícií sa tak skoro neuzatvoria. Európsky parlament a Rada (ale aj členské štáty medzi sebou) majú rozdielne pohľady najmä na status zemného plynu a jadrovej energie.

V takejto situácii Európska komisia navrhuje, aby sa využil existujúci rámec: princípy zelených cenných papierov stanovené združením International Capital Market Association.

Čo by to prinieslo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plán obnovy EÚ

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie