Denník N

Štátny tajomník Ažaltovič: Predpokladáme, že za dva roky pribudne v treťom pilieri 150-tisíc nových sporiteľov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce zvýšiť konkurenciu v treťom pilieri a navrhuje, aby aj štát ľuďom na sporenie viac prispieval. Návrh zákona, ktorý rieši osobný dôchodkový produkt, dalo tento týždeň do pripomienkového konania.

Štátny tajomník ministerstva Boris Ažaltovič v rozhovore vysvetľuje, čo by zmeny znamenali pre terajších sporiteľov, ako nová forma sporenia súvisí s paneurópskym dôchodkovým produktom aj to, prečo chcú zrušiť dobrovoľné príspevky v druhom pilieri.

Vraví tiež, že do konca roka predstavia aj zmeny v druhom dôchodkovom pilieri, navrhnú napríklad, ako chcú riešiť sporiteľov, ktorí si nesporia vzhľadom na svoj vek v správnom type dôchodkových fondov.

V treťom pilieri si dnes sporí necelých 900-tisíc sporiteľov, je tam 15 doplnkových dôchodkových fondov a štyri výplatné fondy a sú tam štyria správcovia, teda doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS-ky). Ak by váš návrh prešiel, čo sa zmení pre dnešných sporiteľov v treťom pilieri?

Pre sporiteľov, ktorí majú stále dávkové plány, sa nezmení nič (Dávkové plány môžu byť súčasťou starších zmlúv s DDS spred roka 2014, pozn. E). To znamená, že nebudú mať nárok na dôchodkovú prémiu, ktorú zavádzame. Takisto ak neprevedú svoje finančné prostriedky do fondu, ktorý bude spĺňať sporiacu a výplatnú fázu podľa návrhu zákona o osobnom dôchodkovom produkte, tak ich zamestnávatelia si od 1. januára 2025 už nebudú môcť odrátať finančné príspevky zo svojho daňového základu. Ale dávame tam dostatočné prechodné obdobie, zákon bude účinný od 1. januára 2023. Dva roky majú čas na to, aby sa rozhodli, či si chcú preniesť peniaze do nejakého produktu, ktorý je v súlade s naším návrhom, alebo si ich chcú ponechať v zmluvách s dávkovými plánmi.

Akého počtu sporiteľov sa to týka?

Je to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie