Denník N

Ak podnikáte vo firme, musíte do konca septembra aktualizovať alebo potvrdiť firemné údaje v obchodnom registri

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
  • Zriaďovatelia podnikov musia v obchodnom registri do 30. septembra potvrdiť zapísané údaje, inak im hrozí výmaz.
  • Ak má štatutár v obchodnom registri zapísané „obmedzenie oprávnenia štatutárneho orgánu konať“, firma ho musí vymazať do 30. septembra.
  • Do 30. septembra 2022 musia byť do registra doplnené ďalšie údaje o spoločníkoch, konateľoch či akcionároch. Súd sa bude snažiť tieto údaje po novele doplniť automatizovane a bude to bez poplatku.

Tieto registračné povinnosti prináša novela Obchodného zákonníka, ako aj zákona o obchodnom registri, ktorá začala platiť vlani v októbri.

Čo musia urobiť zriaďovatelia podnikov

Zriaďovatelia podnikov a organizačných zložiek musia do 30. septembra podať na registrový súd návrh na zápis. V ňom musia potvrdiť zapísané údaje o zahraničnom podniku, organizačnej zložke zahraničného a slovenského podniku v obchodnom registri. Ak sa zapísané údaje medzičasom zmenili, majú podať návrh na ich zmenu.

Simona Klučiarová, advokátka z poradenskej spoločnosti AccaceLegal, upozorňuje na to, že túto povinnosť má podnikateľ aj v prípade, ak sú údaje o podniku alebo organizačnej zložke v obchodnom registri aktuálne.

K návrhu na zápis, ktorým sa potvrdzujú zapísané údaje v obchodnom registri, nie je potrebné priložiť žiadne listiny, ktoré by tieto údaje preukazovali. Registrový súd za návrh nevyberá poplatok.

„Ak v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie