Denník N

Z toxických ropných jám v Predajnej je atrakcia. Budaj sľubuje, že čistiť začnú na jar

Foto N – Ján Krošlák
Foto N – Ján Krošlák

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

  • Gudrónové jamy nad Predajnou sú nebezpečné, podľa previerky presakujú a mohli by ohroziť celé okolie.
  • Minister životného prostredia Ján Budaj by chcel začať likvidovať lagúny na jar 2022, je to však skôr optimistický predpoklad.
  • Spaľovňu bude musieť zrejme hľadať v tendri. Predchádzajúcu súťaž zrušil, odhadovanú hodnotu 40 miliónov eur považuje za privysokú.

Asi 20 rokov, do roku 1984, plnil socialistický priemysel skládky nebezpečného odpadu nad Predajnou gudrónmi. Podľa definície sú toxickým vedľajším produktom, ktorý vzniká pri spracovaní ropy s použitím kyseliny sírovej.

Ľudia v Predajnej si ešte pamätajú na cisterny, ktorými plnili pred desiatkami rokov lagúny nad obcou toxickým odpadom. Dnes niektoré weby promujú lagúny s odpadom ako atrakciu a ľudia v Predajnej si už pomaly na ich prítomnosť zvykli.

„Jáj, matka moja, pravdaže si pamätám. Cisterna za cisternou tadiaľto chodila. Hrávali sme sa tam, ale niežeby sme tam strkali ruky, len blízko,“ ukazuje starší muž na cestu v obci a pohybuje rukou, ako keby jazdili jedna za druhou.

Žena v strednom veku si už na cisterny nepamätá. Smeje sa a hovorí, že na hrádzu toxickej skládky chodili zbierať liečivý podbeľ a šípky.

Gudrónové jamy v obci Predajná v okrese Brezno. Foto – Ján Krošlák

Starostka Predajnej Tatiana Čontofalská listuje v kronike zo 60. rokov. Ukazuje na nejasnú fotografiu skládky, pod ktorou je napísané, že narušuje ekológiu v chotári. Keď ktosi napísal do kroniky pod fotografiu na začiatku 70. rokov uplynulého storočia „nádrž na dočasné skladovanie gudrónu”, určite netušil, že dočasnosť bude trvať ešte aj o 50 rokov.

„Vplyv na zdravotný stav?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Brezne

Ján Budaj

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie