Denník N

Vratko Strmeň má do hodiny autom svojich dvadsať malých potravín a je šťastný

Vratko Strmeň vo svojich potravinách. Foto N – Peter Kováč
Vratko Strmeň vo svojich potravinách. Foto N – Peter Kováč

V Bratislave som sa raz mladých ekonómov pýtal na príklad talentovaného mladého človeka, ktorý sa po štúdiu v zahraničí vrátil na Slovensko. Odporučili mi podnikateľa z Podbrezovej, ktorého príbeh je zaujímavý najmä tým, že on na tú elitnú školu napokon ani neodišiel.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Myslí si, že to má v sebe vyriešené, ale možno mu aj tak do konca života bude chodiť hlavou, či sa pred jedenástimi rokmi rozhodol správne. Horehronskému podnikateľovi Vratkovi Strmeňovi sa teraz celkom darí, no len málo chýbalo, a žil a pracoval by úplne inde a inak.

Možno by za dobrý plat robil ekonóma napríklad pre Európsku komisiu, alebo by za ešte väčší plat v nejakom McKinsey radil vládam, čo je pre ne najlepšie. A párkrát do roka by prišiel pozrieť známych domov do Podbrezovej.

Ibaže sa pred desaťročím rozhodol inak a po troch rokoch štúdia v Brémach prekvapil aj rodinu rozhodnutím nenastúpiť po lete na London School of Economics.

Najprv si hovoril, že to len odloží o rok, pomôže doma naštartovať firmu a potom pôjde študovať verejnú politiku na jednu z najprestížnejších európskych univerzít, kde ho už prijali. Ostal však v Podbrezovej, predáva ľuďom potraviny a už sa zdá, že to bude na celý život.

Nedalo sa odolať

Vratko Strmeň vyrástol v Podbrezovej, preto veľmi dobre rozumel, aká veľká podnikateľská šanca je kúpiť na prízemí bytového domu na sídlisku Kolkáreň obchodné priestory, ktoré tam majú tradíciu už od roku 1947.

Vtedy tam mala nájom COOP Jednota, a keď 25-ročný začínajúci podnikateľ Strmeň priestory s pomocou rodiny kúpil, zriadil tam vlastné potraviny.

Neveril, že by na mieste s dobrým parkovaním, blízko základnej aj materskej školy, lekárov, kúpaliska a futbalového štadióna nemali dosť zákazníkov. Trochu sa mýlil.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Brezne

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie