Denník N

Slovenskú Route 66 propagoval aj Figeľ na motorke, ďalšia hviezdna chvíľa zatiaľ neprišla

Bývalý minister dopravy Ján Figeľ otváral v roku 2011 slovenskú Route 66 na motorke. Foto - TASR
Bývalý minister dopravy Ján Figeľ otváral v roku 2011 slovenskú Route 66 na motorke. Foto – TASR

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Brezne a na Horehroní.

  • Keď za Jurajom Smrečanom prišli motorkári z Nórska, ktorí sa s ním chceli stretnúť kvôli slovenskej Route 66, od radosti sa rozplakal. Jeho projekt urobiť z cesty I. triedy číslo 66 európsku atrakciu však má najhviezdnejšiu chvíľu zrejme už za sebou.
  • Spomienka na Jána Figeľa na motorke ostala, ale slovenská Route 66 nedokázala zatiaľ výrazne zmeniť cestovný ruch na Horehroní.
  • Prešli sme viaceré turistické atrakcie popri slovenskej Route 66.

Vzniklo to, keď šéf auto-moto klubu z Horehronia Juraj Smrečan v roku 2009 po kríze s partiou rozmýšľal, čo ďalej. „Premýšľali sme, čo my na tejto 66, ako tu žijeme. A potom to prišlo, veď aj Amíci majú 66,“ hovorí o začiatkoch projektu na ceste I. triedy 66, ktorej vzorom bola ikonická americká Route 66.

Smrečan sa celý život venuje motorizmu. Od roku 2004 je šéfom Ústredného auto-moto klubu SR a teraz už desať rokov aj Asociácie Route 66.

Slovenská Route 66 má dnes oficiálne 330 kilometrov. Zo Šiah na juhu Slovenska cez okres Brezno až po Lysú Poľanu pri hraniciach s Poľskom meria 270 kilometrov, ďalších 60 kilometrov meria prípojka neďaleko Podbrezovej do Liptovského Mikuláša.

Zviditeľniť značku, ktorú si nechali aj registrovať, im v roku 2011 pomohol vtedajší minister dopravy za KDH Ján Figeľ. Do Nemeckej na Horehroní vtedy prišiel otvoriť slovenskú Route 66 a dodnes je jej ambasádorom pri EÚ.

„Figeľ prišiel na motorke, otvoril to tam a všetci si mysleli, že o rok sú v Gdaňsku. Potom prišlo obdobie temna,“ vysvetľuje v Podbrezovej po desiatich rokoch Smrečan trochu sklamane.

Napríklad mali spravených 200 tabúľ, cesta bola vyznačená, regionálna správa ciest ich však za minulého vedenia župy demontovala.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Denník N v Brezne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie