Denník N

Aby to nedopadlo ako farebné paneláky. Architekti chcú pomôcť s obnovou rodinných domov aj nemocníc z plánu obnovy

Projekt nominovaný na cenu CE ZA AR. Rodinný dom zo storočného humna vo Veličnej od architektky Elišky Turanskej. Foto – Eliška Turanská
Projekt nominovaný na cenu CE ZA AR. Rodinný dom zo storočného humna vo Veličnej od architektky Elišky Turanskej. Foto – Eliška Turanská
  • Plán obnovy počíta s polmiliardou na obnovu 30-tisíc rodinných domov a ďalšími stámiliónmi na rekonštrukciu verejných budov vrátane nemocníc. Projekty sa musia rozbehnúť už na budúci rok.
  • Slovenská komora architektov varuje pred tým, aby sa štát do týchto projektov pustil „na divoko“ a bez toho, že by prizval architektov – tí majú zabrániť predražovaniu a stavebným prieťahom.
  • Ako ponaučenie poukazuje komora na výstavbu bratislavskej nemocnice Rázsochy, ktorú štát najskôr rozostaval a potom chátrajúci skelet zbúral.
  • Naopak, pozitívnym príkladom je projekt výstavby Nemocnice budúcnosti v Martine – aj vďaka architektonickej súťaži je najbližšie k dokončeniu.

Na budúci rok sa má rozbehnúť obnova starých rodinných domov. Štát na to ich majiteľom prispeje peniazmi, ktoré Slovensko získa cez Plán obnovy a odolnosti od Európskej únie.

Dotácia na jeden dom by sa mohla vyšplhať na desaťtisíc eur, v čom je príspevok na strechu, plášť, okná, zdroj vykurovania a projektová dokumentácia. Spolu je pripravená polmiliarda eur, čo by mohlo stačiť na zrekonštruovanie 30- až 40-tisíc domov.

Pretože peniaze treba minúť za päť rokov, tempo obnovy bude musieť byť veľmi rýchle – ročne bude potrebné stihnúť niekoľko tisíc domov, čo je pre štát obrovská výzva.

Slovenská komora architektov prichádza s návrhom, ako to celé zrýchliť, zjednodušiť, urobiť krajšie na pohľad a ekologickejšie zvnútra. Pomocnú ruku chcú podať aj v prípade väčších projektov – napríklad nemocníc, škôl alebo sídiel okresných úradov.

V prípade obnovy rodinných domov by to mohlo vyzerať asi takto – architekti spracujú „katalóg” prestavieb pre tri typické slovenské rodinné domy, vrátane odporúčaných materiálov, stavebných postupov a technológií.

Martin Zaiček z Úradu Slovenskej komory architektov (SKA) má pre každý z troch typov rodinných domov prezývku.

„Juhoslovenský domček“ je jednopodlažná kocka so šikmou strechou, ktorý sa vyskytuje na vidieckom juhu Slovenska.

„Dom kocka“ má

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Architektúra a dizajn

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie