Denník N

Česi bojujú s infláciou sprísnením menovej politiky, ECB je zatiaľ pokojná

Ilustračné foto - ČNB
Ilustračné foto – ČNB
  • Viceguvernér Českej národnej banky Tomáš Nidetzký hovorí, že úrokové sadzby môžu vzrásť do konca roka o ďalšie percento.
  • Rast cien v Česku je najrýchlejší od roku 2008, centrálna banka bude pokračovať s ochladzovaním ekonomiky.
  • Nidetzký by privítal, keby banky poskytovali menej úverov na bývanie, medzigeneračné hypotéky sú podľa neho prejavom chamtivosti bánk.

Česká centrálna banka je odhodlaná ďalej ochladzovať ekonomiku zvyšovaním úrokových sadzieb, aby sa aktuálny rast spotrebiteľských cien nepremietol do zvýšených inflačných očakávaní, hovorí jej viceguvernér Tomáš Nidetzký.

Zatiaľ čo Európska centrálna banka sa so sprísnením menovej politiky v eurozóne, kam patrí aj Slovensko, neponáhľa, českí centrálni bankári patrili medzi prvých vo svete, ktorí po ústupe druhej vlny pandémie začali s ochladzovaním ekonomiky. ČNB svoju dvojtýždňovú repo sadzbu zvýšila v júni a auguste zhodne o štvrť percentného bodu a signalizovala, že to ešte nie je koniec.

Tomáš Nidetzký Foto – ČNB

Inflácia v Česku sa v auguste vyšvihla na 4,1 %, ceny teda rástli najrýchlejšie od roku 2008. Ocitla sa tak viac ako 1 percentný bod nad tolerančným pásmom centrálnej banky a výrazne prekonala aj jej len mesiac starú predpoveď.

Po dvoch zvýšeniach základnej úrokovej sadzby finančné trhy očakávajú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie