Denník N

Chcete podnikať a nemáte 18? Je to zložité a na obchodné rokovanie pôjdete s mamou, no chystá sa zmena

Foto - TASR
Foto – TASR
  • Na Slovensku je zákon prísny, podnikať do 18 rokov sa samostatne nedá. V Česku je to možné, ak s tým súhlasia rodičia a súd. V ďalších krajinách sú podmienky ešte voľnejšie alebo je nižšia veková hranica.
  • Alternatívou pre neplnoletých Slovákov je napríklad získať súhlas súdu a chodiť na obchodné rokovania s rodičmi, ktorí aj podpisujú zmluvy. Niektorí pravidlá obchádzajú alebo formálne podnikajú zo zahraničia, kde sú podmienky voľnejšie.
  • Zmeny žiada najmä SaS a združenie mladých podnikateľov. Druhý balík podnikateľských opatrení, takzvané kilečko, sľuboval upraviť podmienky živnostenského podnikania od 16 rokov.

O podnikanie so živnosťou majú záujem aj mladí ľudia. Vo veku 18 rokov založilo v roku 2020 na Slovensku svoje podnikanie viac ako 1000 ľudí. Časť z nich by asi mala záujem podnikať už skôr, no zákon takéto konanie neumožňuje. Mladí najčastejšie podnikajú v službách a stavebníctve.

Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny s vysokou mierou podnikateľskej aktivity mladých. Ukazujú to aj výsledky prieskumu GEM (Global Entrepreneurship Monitor), podľa ktorého bola počiatočná podnikateľská aktivita na Slovensku u mladých ľudí vo veku do 24 rokov vyššia než v mnohých iných európskych krajinách (19,2 %).

Podľa údajov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie